Dacă vrei să fii altfel

Vrei să fii altfel, să te opui sistemului? Atunci:
Fii politicos!
Plătește-ți călătoria!
Folosește scările rulante corect: staționează pe dreapta, mergi pe stânga!
Traversează pe verde, uită-te pe unde mergi, nu în smartphone!

Și lista continuă. Rebelii, prin definiție, sunt în minoritate… Iar întoarcerea la normalitate e un act de rebeliune. Dar ca să te întorci, trebuie să fi fost deja acolo…

*

Civilizația se răspândește
– prin educație formală gen școală (mai greu la noi)
– prin constanța exemplului personal (să nu renunți la obiceiul bun chiar dacă te simți copleșit)
– prin constrângeri (amenzile alea pe care toate lumea le vrea, în teorie, că în practică puțini le plătesc cu asumarea vinii și cu nerepetarea faptei)
– prin trasul de mânecă de câte ori se poate (educație informală, în familie, în anturaj, în orice alt mediu social pentru cei mai îndrăzneți sau cu spirit civic)

Cu alte cuvinte, decât să aștepți epidemia bunului simț și a respectării regulilor poți fi (cât mai) civilizat și, prin exemplul tău, poți „contamina” și pe alții.
Spun „cât mai” pentru că mereu e loc de învățat și de observat.

15 Comentarii

    • Fiecare semnează prin purtarea sa. Sunt sigură că tu deja o faci, iar confirmarea îi poate încuraja și pe ceilalți. Exemplul, exemplul e cheia 🙂

  • Din păcate, din păcate …. din păcate …. ar fi frumos să fie așa. Din experiența personală, cel puțin în RO lucrurile sunt pe dos. Exemplul personal e considerat anormal, ciudat, luat în derâdere și efectele nu sunt altele decât generarea de acte destructive. Într-un grup de bicicliști, de exemplu, unul se ridică de pe locul unde au mâncat toți pe pajiște și lasă acolo o coajă de banană. Pur și simplu. Ceilalți pleacă, tu vezi. Îi spui frumos, îi dai de înțeles că nu e greu să o ia cu sine, el zice un banc sau un proverb neaoș, își ia bicla și pleacă. Coaja de banană rămâne acolo. Ceilalți, la 10 m distanță, aud dialogul. Sunt vre 5 oameni. Nici unul nu reacționează. Logic, un grup de 5+1 oameni ar fi trebuit să îl poată determina pe cel cu banana să lase locul curat după el. Doar din 5+1 …. doar unul a avut atitudine. A fost ignorat și luat în derâdere printr-un banc și prin tăcerea celorlalți. E un exemplu din sute pe care eu personal le știu și despre care am deja un blog de social de ani de zile. Dureroase sunt poveștile de acest gen întâmplate la nivel de cerc de prieteni apropiați …. Toți cred că detaliile nu contează și unul singur crede că detaliile fac diferența de fapt.

    • Am momente când ezit pentru o clipă să fac observația, să atrag atenția, dar apoi îmi amintesc că mai bine să fiu privită ca o frustrată și crizată decât ca o indolentă…
      Chiar azi auzeam un coleg dându-se mare cu cei 200km/h pe autostrada soarelui… puțin mi-a lipsit să nu-i spun că e un ucigaș și că îi doresc un pom înaintea unui om 🙁

  • Nu da șpagă.
    Nu arunca pe jos.
    Nu urina pe unde te apucă.
    Nu aștepta să dea alții zăpada la o parte din fața blocului/casei/mașinii tale.
    Respectă-ți rândul la coadă (indiferent unde).
    Nu-ți lua concediu medical ca să pleci în vacanță de schi.
    Privește un pic mai încolo de ”job description” când e vorba să ajuți un coleg (deși aici mi-am luat la greu castane, ca să fiu sinceră!!).
    Ai grijă de resursele firmei ca și cum ar fi firma ta proprie.
    Dacă ieși să speli pe hol în fața apartamentului tău, nu se întâmplă nimic rău dacă atingi și ”fața” apartamentului vecin sau tot culoarul.
    Ridică-te de pe scaun în metrou/tramvai/autobuz când vezi o femeie însărcinată, un bătrân, un operat/suferind etc.
    Curăță mizeria pe care cățelul tău de apartament o lasă pe spațiul public.
    Ține-ți cățelul în lesă când îl scoți la plimbare, mai ales dacă nu respecți locurile amenajate pentru căței (sunt parcuri care au astfel de locuri, dar rămân pustii de regulă).
    Încetează a mai fi indolent.
    Spune ”pardon” când lovești pe cineva din greșeală, indiferent pe unde se întâmplă.
    Semnalizează schimbarea de direcție când ești la volan sau pe bicicletă.
    Nu mai circula pe întuneric fără lumini (dacă ești biciclist sau chiar pieton, în multe cazuri!)
    Când conduci noaptea și vine mașină din sens opus, nu-l orbi pe ăla, săracu!
    Și lista e aproape infinită pentru a se ”îndrepta” un pic societatea, spiritul civic, comunicarea, atmosfera dintre oamenii care trăiesc în comunitatea respectivă.

  • Într-un fel înțeleg atitudinea asta cu ”hai să fim exemplu pozitiv”, ”hai să tragem de mânecă”, ”hai să fim noi civilizați și se vor lua și alții după noi” și da, sunt de acord că poate avea niște rezultate. DAR. Una e că folosești într-un fel scara rulantă și alta e respectarea legii.
    Treaba cu amenzile e foarte clară – așa cum primești poprire pe conturi pentru că nu ai plătit un impozit, așa se poate face și cu amenzile. A nu plăti o călătorie cu un mijloc de transport e o contravenție, nu că n-ai tu ăia 7 ani de acasă. A traversa strada pe unde te taie capul poate conduce la un accident din care nu numai tu poți ieși șifonat. Sunt niște legi pe care trebuie să le respectăm, dar noi o zicem că în Olanda trec ăia pe roșu, deci și prin urmare lasă că ar merge și la noi. Îl tragi de mânecă, nu? și data viitoare nu mai trece pe roșu.

    Unde e lege e foarte clar – un adult trebuie să cunoască legislația, sau o va învăța din amenzi. Nu înțeleg de ce trebuie noi ca popor să încercăm să îndoim tot ce se poate, pe motiv că nu e bun. Mai mult, refuzăm să ne gândim la consecințe, de exemplu gunoiul și mizeria în general. Mizeria duce la afecțiuni ale sănătății, iar autoritățile locale nu dispun de un efectiv suficient de mare să contracareze apucăturile fiecăruia.

    • La noi legea pentru delicte minore e ceva încă „opțională”, de aceea staționatul pe scară și călătoritul fără bilet intră în aceeași categorie. În autobuz oamenii preferă să se ȚIGĂNEASCĂ cu controlorii (și am văzut inclusiv tineri cool făcând asta…), iar controlorii preferă să cedeze fără să apeleze la lege: dusul la secția de poliție i-ar potoli pe mulți… Ambii greșesc în atitudine, în comportamentul social, iar ultimii nu-și execută sarcina de serviciu (bugetari care ar trebui să rămână fără serviciu!)

  • De cand am implinit 18 ani astept sa se indrepte societatea asta! Si sanse au fost! Prima a fost in decembrie ’89. Dar a fost „anihilata” de doua mineriade. Oricum acea „libertate” castigata cu sange a fost o libertate gresit inteleasa, iar aceasta „intelegere” are ca rezultat acest comportament observat la foarte multi din societate.
    Nu mai exista modele de urmat, iar exemplul personal este luat in deradere.
    Aplicarea legii se face discretionar.
    Educatia incepe in familie. Ma intreb retoric, in care familie? In cea cu parinti plecati la munca in strainatate, iar copiii lasati la bunicii care nu mai au temperamentul celor din povesti? Sau in familiile cu parinti someri care asteapta postasul cu alocatiile multor copii?

    • Dacă educația ar lipsi doar din familiile sărace sau dezmenbrate, n-ar fi așa numeros roiul necivilizaților, în el intră și cei din familii aparent normale. E ca o infecție… E suficient să fie unul „stricat” în familie, în grupul de prieteni, cunoscuți, vecini, ca ceilalți din juru să perceapă comportamentul ca fiind unul de șmecher descurcăreț…

    • Suntem minoritari. Gândește-te numai că oricare dintre noi putem da exemple negative dintre oamenii pe care îi cunoaștem…

  • Puterea exemplului nu e de ajuns. Musai și un „bici” Amenzi! Și o lege care să te oblige să le plătești, nu să le fentezi la infinit.
    În Elveția dacă incalci o regulă de circulație și nu plătești amenda pe loc, îți reține mașina până aduci dovada plății.
    În Germania nu te joci cu statul. Ai amenzi și impozite, le plătești de urgență. În caz contrar, se dublează, triplează, și.. și… ajungi la răcoare.
    Informativ, nu s-au cumințit de bunăvoie, au avut „biciul” lor.
    E frumos sa fim un bun exemplu , dar e insuficient pentru o schimbare majoră a mentalității românului în viitorul apropiat.
    Nu sunt cetățean model. Am avut amenzi de circulație neplătite o perioadă. Deși 90% din ele au fost luate în timpul serviciului, nu dau vina pe boss. Ideea, poate puerila, a fost de protest pentru aberantele zerouri din amenzile de circulație pe drumurile noastre.
    Pentru aceeași infracțiune – 10 euro în Germania, aici 40. Nu mai vorbesc de drumurile

    noastre ca mă apuca dracii..

    O recomandare pentru ăia care aruncă baterii (ălea de telecomanda, lanterna etc) sau orice fel de acumulatori; contaminați solul câțiva ani. Poate vreți apă bună și o ceapă bio.

    • De acord cu amenzile. La capitolul drumuri versus șoferi iresponsabili, îi consider pe ultimii vinovați de cele mai multe din accidente: viteză excesivă, depășiri pe linie continuă, alcool la volan… iar asta ține de educația noastră și de teribilismul la care excelăm din păcate 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *