Florile Munților Carpați – ierbar virtual cu flori pe culori

Colecție de flori pe culori, în majoritate floră montană din Munții Carpați, dar și din zone subcarpatice, flori de câmp, arbuști și alte plante interesante.

Rugăminte. Astăzi fotografia ne e la îndemână, putem lua florile cu noi făcând o poză cu telefonul, fără să le rupem. Putem cumpăra semințe, nu e nevoie să le smulgem, să aducem acasă ceea ce șade atât de bine în natură. Florile sunt ale munților, noi nu.

Flori pe culori. Total: 742, ultima actualizare: noiembrie 2023

Despre colecție

De la bun început vreau să specific că mica și colorata mea listă nu este un atlas profesional și nici nu am studii de specialitate în domeniul botanicii. Am construit această colecție ca urmare a preocupărilor constante de cunoaștere a florei întâlnite la munte sau în regiunile subcarpatice.

Simpla răsfoire a colecției nu presupune o modalitate sigură de identificare a plantelor, mai ales pentru cei cu interes medicinal! De referință se va lua oricum, întotdeauna, denumirea științifică (cele populare sunt multe și felurite, diferă de la o zonă a alta a țării etc.)!

Fotografiile folosite îmi aparțin în totalitate, iar ideea creării acestor pagini îmi este destinată în primul rând tot mie (răsplătind astfel și munca fiecărei documentări în parte), dar și tuturor celor interesați în a ști cum se numește floarea ce le-a atras atenția.

Paginile vor fi într-o continuă transformare, corectare, completare, orice sugestie este binevenită!

De ce flori pe culori?

Pornind de la premisa că primul și uneori singurul indiciu în a căuta o floare este culoarea, am considerat clasificarea pe culori mult mai intuitivă pentru noi oamenii de rând, nespecialiștii.

Culoarea dominantă este cea care include floarea într-o anumită categorie. Având în vedere că florile își pot modifica nuanțele de la stadiul de boboc la cel al maturității, dar și faptul că la momentul fotografierii lumina sau blițul îi pot reda greșit nuanța naturală, vă sfătuiesc să răsfoiți și la o categorie apropiată de culoare (roz și mov sunt cele mai mari candidate în acest sens).

Cât de multă informație?

1. Denumirea populară – diferă de la o zonă la alta a țării, am ales totuși variantele cele mai des întâlnite în căutări. Voi căuta să îmbunătățesc listele pe parcurs.

2. Denumirea științifică – în latină, este cea de bază cu ajutorul căreia se pot afla multe alte informații în plus. Atenție, sunt și plante ce au mai multe denumiri științifice (sinonime sau denumiri noi).

3. Muntele și anotimpul – specificate doar în cazul în care planta nu are o răspândire largă, eventual locul fotografierii.

4. Înrudirea cu alte plante – specificată pentru plante cu denumiri comune, dar culori diferite.

5. Alte observații –  protejarea prin lege, diferențierea unor specii aparent identice, simple curiozități etc.

NU vor exista informații cu caracter medicinal, există oameni specializați pe astfel de lucruri – chiar am rugămintea, fiind vorba de sănătate, să aveți grijă în ce site-uri vă încredeți!

Dacă îți plac florile sălbatice atunci îți recomand și:

• grupul de facebook Flora montană a României

• grupul de facebook Orhidee sălbatice din România

• blogul Munte și Flori – ghid botanic

• site-ul România-natura1 – floră în România

• site-ul spontana.org

Ce poți culege, unde și când

Dintr-un parc natural sau rezervație naturală, NU SE CULEGE NIMIC, nici măcar o „buruiană”!

Din celelalte zone, e suficient o căutare pe net ca să afli dacă planta este protejată sau nu. Apoi, la intrarea în parcuri naturale și nu numai, se găsesc panouri informative ce conțin, de regulă, imagini cu plantele protejate. Citiți-le cu atenție și încredere, ieșitul în natură presupune și cunoaștere, nu doar dat de-a valma…

Sunt destule zone de unde se pot culege plante medicinale sau de ceaiuri, fără ca acest lucru să aibă un impact major asupra florei. Chiar și așa, nu culegeți la ras, să nu mai rămână fir pe toată poiana, nu smulgeți cu rădăcină sau nu luați toată tulpina dacă nu aveți nevoie de aceasta etc.; reguli de bun simț, de-altfel!

Până voi reuși să fac o listă ilustrată a plantelor protejate din România, poți folosi partea a doua a articolului Flori de primăvară.

Dacă nu ești copil sau vreun suflet teribil de îndrăgostit, nu e nevoie să culegi cu buchetul! Se vor ofili până la terminarea traseului, darămite să mai și ajungi cu ele acasă!



Vrei să te anunț pe email de fiecare dată când public un articol pe blog? Nimic mai simplu, abonează-te! Vei putea renunța oricând.

39 Comentarii

  • Foarte utila si interesanta ideea acestei pagini! Sunt atatea flori pe care le-am intalnit si eu pe munte sau la tara, la bunici si pe care cu greu le puteam identifica pe net. La o colectie cat mai mare! 🙂

  • @Gabi: sarumana! Exact pentru oameni ca tine si ca mine am inceput tot proiectul asta. Cateodata vrei sa stii pur si simplu si descoperi ca o simpla cautare nu e de-ajuns.

    @Nico: daa, asa e, a cerut timp si nerabdare, mai ales ca m-am straduit sa aleg fotografiile cele mai potrivite plus ca am asteptata sa vina toamna si sa-mi scada sansele de a intalni flori noi.

  • Frumoasa colectia si foarte utila pt. identificarea florilor care le intalnim pe munte.

    PS: Inca nu s-a incheiat sezonul florilor, week-end-ul asta am pozat o gramada de flori.

  • @Viorica: Ele or mai fi, dar nu stiu eu daca mai prind un week-end pe munte… sper totusi ca macar unul, acesta care vine, sa fie cu noroc 🙂

  • Daca week-end-ul asta o sa fie cu noroc, incearca pe trasee mai putin circulate sau nemarcate. Ai sanse mai mari de flori mai rare. Noi am gasit pe platou in apropiere de valea Priponului luntricică (Oxytropis halleri)

  • @Dana: multumesc. Daca Sisif se simtea ca mine (desi mai am mult pana acolo unde imi doresc) incep sa inteleg de ce era fericit si impacat cu soarta infinitei munci)

  • Prezentarea ta chiar ne ajuta sa le identificam mai usor si sunt sigura ca cine citeste articolul nu mai trece pe langa acestea fara sa le recunoasca, sa le admire si chiar sa le faca poze!

  • Mininat! Am gasit aici foarta multa informatie si imagini grozave. Felicitari, pentru munca depusa si pentru tot ce ai creat.

  • @Adriana, Penelopia: ma bucur sa aud ca sunt de folos sau ca bucur ochiul cu atatea floricele colorate!
    Si sa nu uit, bine-ati venit pe meetsun 🙂

  • S U P E R B A sectiunea cu Florile Carpatilor.

    De mult timp vreau sa fac si eu acelasi lucru dar nu reusesc. Zeci, sute de poze cu flori si plante asteapta… Noroc ca nu se invechesc pixelii 🙂 Dar pana la urma timpul ti-l faci, asa ca nu e prea tarziu niciodata.

    O sa arunc un ochi pt documentare de cate ori e nevoie.

    Felicitari

    • @Alex: este o colectie de suflet pentru mine si intr-adevar, mi-a consumat mult timp sa pun ideea in practica pentru ca eu n-am prea avut de la cine sa ma inspir… Cu toate astea, as face-o oricand din nou!

  • Sincere felicitari pentru site ! Mie mi-a fost foarte utila aceasta simpla clasificare.Si cred ca nu-s singurul…

    • @Octavian: bine-ai venit pe meetsun, ma bucur ca ti-a fost de folos mica mea colectie si-ti multumesc ca ai lasat aceste randuri 🙂

  • Felicitari pentru munca, dedicarea si preocuparea ta constanta pentru frumos! La cat mai multe proiecte de suflet! Te pup tare!

  • Arata foarte bine, primavara cred ca e momentul oportun pt a face trasee montane cu aparatul la gat 🙂

    • Multumesc. Pe munte primavara incepe in mai si uneori se termina in iunie-iulie, astfel ca sezonul de flori e destul de larg si bogat, timp sa umblat sa fie…

  • Ai ramas in Canada? Mai rar o fata care sa combine matematica cu florile!Nu merita sa te mai intorci in tara decat in vizita! La cata salbaticie este pe acolo, ai mult teren de explorat ! Succes!

    • @Gabi: O prima parte a vietii am trait-o la tara si am fost foarte atasata de natura. Imi placea sa stiu cum se numesc plantele si copacii si avea si cine sa-mi spuna, iar asta conteaza foarte mult 🙂

      Romania pentru mine e o chestiune de traire, iar eu pun accentul pe trairi. Nu prea rezonez cand vine vorba de Canada, dar salbaticia in sine ma tenteaza 🙂

  • Sunt foarte bucuros sa vad ca si la noi in Romania avem oameni pasionati de natura dornici sa se implice in ceva. Vreau sa te felicit pentru blog pentru ceea ce oferi publicului, chiar daca nu este la nivel profesional apreciem sa stii. Acum ca am gasit aceasta pagina sunt bucuros ca pot recunoaste florile din fotografiile mele.
    Inca o data felicitari!!!

  • Bună, Claudia!

    Mă bucur că am găsit acest minunat album, chiar căutam o enciclopedie ilustrată cu frumoasele flori sălbatice ale Carpaților!
    Îmi va fi de un real ajutor în viitor 🙂
    Îți doresc să înflorești albumul cu cât mai multe exemplare!

    Cristi

    • Salut Cristi, bine-ai venit pe meetsun 🙂
      Mă bucur că îți place colecția, o să încerc s-o înfloresc indiferent de anotimp – ce pozez vara adaug tot anul 🙂

  • Chiar dacă sunt „la odihnă”, îmi place mult să cutreier câmpii și fânețe, să admir și să fotografiez plantele. Site-ul tău m-a luminat de multe ori. Iți mulțumesc, și eu îl iubesc!

  • Uau!! Hai ca m-ai dat gata! E o munca titanica, o rabdare si perseverenta enorma dar cred cu mult mai mult decat atat, o dragoste imensa pentru aceste minuni ale creatiei divine! De fapt pe fiecare floare este scris ” Dumnezeu este dragoste „. Chiar daca sunt barbat ador, iubesc enorm, enorm florile. Uneori cad in extaz privindu-le; nu ma satur sa le admir – cum pot avea formele, culorile, parfumurile alese cu atata grija, maiestrie: adevarate capodopere, primadone ale naturii, chiar daca trec neobservate de multi; sfarsesc sub talpa bocancului unui drumet ce nu le observa si / sau nu le apreciaza. Appreciez foarte mult munca imensa, pasiunea pe masura ce a intretinut focul de a realiza aceasta colectie cu adevarat impresionanta! Multumesc lui Dumnezeu pentru ca ne-a daruit si ne mai daruieste inca flori pe acest pamant. Fara ele nu ar fi culoare, parfum, gingasie si delicatete!

  • Nu am citit toate comentariile(poate a scris cineva deja), dar ar fi foarte util daca ar fi o pagina dedicata perioadei in care sunt inflorite, datele exista deja si e pacat sa nu fie.

    • La cele mai multe dintre plante am scris perioada de înflorire, însă orientativ pe anotimpuri, asta și pentru că la munte depinde de altitudine, de cât de lungă e iarna.

  • Felicitarile mele Claudia pentru aceasta pagina!. Nici eu nu stiu sa recunosc florile desi le fotografiez in traseele de munte. Acum o sa am si un mic ghid 🙂 Probabil in blogurile de calatorii, sfaturi si experiente impartasite, nu am intalnit pana acum decat 2 persoane asa dedicate. Tu esti una din ele 🙂 Mult succes si week-end-uri cu vreme frumoasa!

    • Mulțumesc frumos pentru aprecieri, mă bucur tare mult că pasiunea mea e de folos și altcuiva. Poteci frumoase și ție și să descoperi cât mai multe plante interesante! 😉

  • Bună,
    În sfârșit un articol pe gustul meu.Nici mie nu îmi place să RUP florile și nici persoanele care fac asta. Îmi place să cred că și ele au suflet, ca și noi. Sunt făcute să ne încânte, din locul unde au luat viață, așa că, dacă îți plac florile fă o drumeție și o să-ți încânte privirea și o să te învăluie cu parfumul lor minunat.
    Lăsați natura să se stingă, atunci când îi va veni vremea.
    Drumeții frumoase și multă sămnătate!

    • Așa este Sanda, doar că unii semeni ajung rar prin natură și astfel, nici nu o prea cunosc, iar instinctul de prădător iese la iveală.
      Mulți au chiar obiceiul să rupă o plantă, care e evident deosebită față de restul, pentru a o identifica mai târziu.
      Interes da, dar minte ba! Decât să o nenorocești pe biata plantă (și poate chiar să o periclitezi că, deh, se întâmplă să dea norocul pentru un neavenit să găsească o plantă rară!) mai bine îi faci 10 poze din toate unghiurile și apoi o poți trimite la toți prietenii dacă vrei musai să afli ce e…

  • Felicitari si multumiri pentru initiativa & efortul de a organiza aceste informatii intr-un mod coerent si folositor pentru altii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *