Şcoala poate fi Altfel

În Săptămâna Şcoala Altfel, la invitaţia Irinei Stoenică, am participat la un mic atelier de iniţiere în tainele drumeţiei montane organizat de către Ioan Stoenică împreună cu Asociaţia Montană Carpaţi reprezentată prin subsemnata.

Întâlnirea a avut loc la Şcoala Nr. 117 din Bucureşti în sala de clasă a micuţilor de la I-a G. Împreună cu Ioan le-am prezentat echipamentul specific drumeţiei, rolul fiecărei piese şi am fost plăcut surprinşi de faptul că cei mici au intuit aproape de fiecare dată răspunsurile corecte la mini-întrebările cu care i-am iscodit.

Aşa am început ştirea pe care am publicat-o pe carpati.org.

Pe lângă lucrurile scrise acolo, întâlnirea a mai avut o componentă emoţională şi personală: după şase ani de când am părăsit catedra, m-am reîntors în şcoală.  Dacă emoţiile erau aproape nule până pe la 8 fără zece azi de dimineaţă, au năvălit ca nebunele odată cu apropierea momentului în sine.

Eu predând la liceu şi fiind obişnuită cu cei mari, am avut mereu o reţinere şi o teamă faţă de clasele V-VIII, cu atât mai mult de clasele I-IV. Am descoperit azi că e nevoie de multe resurse sufleteşti şi deschidere ca să ajungi la inima lor, dar mai ales la mintea lor, mult mai dezgheţată decât am crede noi adulţii.

Şi dacă după ce-am plecat de acolo aveam păreri de rău că timpul a trecut prea repede, am luat cu mine în schimb un mare zâmbet şi o stare de bine, care nici acum pe seară când scriu nu m-au părăsit.

Cu alte cuvinte, Şcoala poate fi Altfel, şi pentru cei mici, dar şi pentru cei mari. Important e să ne implicăm cu toţii.

Câteva fotografii şi aici, autori: Ioan şi Irina Stoenică

dintre primele explicaţii

montăm cortul cât copiii se bucură de pauza “cornul şi laptele”

copiii “explorează” cortul doi câte doi şi noi ne bucurăm de bucuria lor

8 Comentarii

  • @sfbaterie: sigur ca poate fi, macar de cateva ori pe an, dar mi-e clar ca depinde de toata lumea si chiar mai mult de parinti decat de profesori.

    @vp: daaa! de-ar fi si timp insa…

  • Bravo Claudia !
    Ati facut un lucru minunat. Mi-as fi dorit in copilarie si scoala sa primesc un astfel de impuls. Intr-adevar, la cat mai multe astfel de “Altfel” !!

  • @Roze: meritul e in primul rand al Irinei pentru deschidere, apoi al lui Ioan pentru contactarea AMC, abia apoi al meu pentru ca m-am straduit sa-mi fac timp si sa pun cate ceva la cale. Timpul asta e marele dusman…

    @Paca: sarumana mult pentru mesaj! >:D<

  • Am auzit si eu printre colegii care au copii la scoala de aceasta saptamana “Altfel” si mi se pare foarte ingenioasa ideea. Felicitari pentru efortul depus. Se vede pe fata micutilor ca au fost incantati de activitate. Tin minte ca si eu eram tare fascinata de ideea de cort cand eram mica (ne adusese mama de la scoala, era profa de sport, si ne lasa sa il montam la bunici, in livada, sa il probam). Daramite sa fi avut in clasa la ore un cort si sa fi aflat lucruri atat de interesante despre munte si foto… la cat mai multe astfel de activitati! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *