Să ne îngrozim

Colectiv. Să ne îngrozim… colectiv.
N-am nimic impresionant sau important de spus. Am citit articole, mărturii, statusuri pline de acțiune, fapte, nu vorbe.

M-am uitat ore în șir pe Digi, atunci noaptea până pe la 3, a doua zi de la 7 dimineața… Apoi am simțit nevoia să iau o pauză, dar m-am gândit doar la tragedia arsului de viu. M-am plimbat mult zilele astea, m-am bucurat de toamna copacilor… înflăcărați.

În timpul ăsta răniții ce luptă pentru viața lor încă ard de vii, rudelor celor care au murit la fel. Flăcările continuă să mistuie. N-ai cum să nu simți arsura.

Nu pot dona sânge, n-am destule kilograme. Dintotdeauna m-a mâhnit această neputință, e un defect care mă face să nu pot ajuta într-o zi când va fi nevoie de mine.
Și au donat și donează foarte mulți români, au ajutat și ajută, e impresionant.

Nu cunosc pe nimeni din cei care au murit acolo sau sunt răniți sau au scăpat cu bine (fizic, căci psihic…), dar de fiecare dată când văd poza cuiva ce nu mai e, mă uit bine la acel chip și nu mi-e deloc indiferent… Cred că asta ne lipsește, ne-a lipsit.

Nu ne mai identificăm cu victimele, auzim mereu de accidente și numărul morților. Cifre, descrieri, imagini blurate. Nu. Imaginile nu ar trebui să fie blurate, iar limbajul de lemn. Ne-ar ajuta mai mult să vedem „înainte și după”, să citim ce-au văzut și-au făcut oamenii, nu impresii de reporteri preluate din sursă în sursă… Să ne îngrozim și pe bune dreptate, moartea e groaznică de cele mai multe ori.

De ce să rămână trauma doar în mintea și nările victimelor, rudelor, doctorilor, salvatorilor? Ca să ne amintim de această tragedie pe post de statistică la următoarea tragedie?!?

Mulțumiri tuturor celor au făcut și fac.

2 Comentarii

  • am cumparat opt gerbere albe legate cu o funda neagra, le-am depus pe piedestalul unei statui unde se comemoreaza tragedia la mine in oras, se mai comemoreaza si in alte locatii, am aprins si o lumanare, nu m-am rugat ca nu prea stiu. am trecut a doua zi cu alte flori si alta lumanare. gerberele albe cu funda neagra disparusera.

    • Se intampla sa dispara florile si coroanele puse la monumente istorice cu prilejul unor sarbatori de comemorare…
      Tu gestul l-ai facut, gandul a existat, dincolo de asta nu mai conteaza. E posibil ca cine le-a luat sa nici nu aiba habar pentru cine au fost puse…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *