Pe sub Crai în Șaua Joaca – Scurte drumeții în jurul Brașovului II

idei de ținut dorul de munte în frâiele plimbărilor ușoare
Pestera-SauaJoaca-677.jpg

Dacă sunt cuiva datoare vândută, iar datoria crește de la an la an și sporește în frumusețe și drag, atunci prietena mea Mike va trebui s-o încaseze într-o zi 🙂 Cică să-mi închei ziua de joi zgâindu-mă la crestele Pietrele Craiului din pitoreasca Șaua Joaca! Zis și făcut. E aproape de Brașov, traseul e ușor și numai bun să fie acoperit într-o seară de vară.


Piatra Craiului, joi 28 iulie 2016, Claudia & Mike
Traseu: Pensiunea Nobilis (satul Peștera) – cruce roșie (CR) – Casa Folea – Șaua Joaca și retur
Date traseu: 7.5km, 2.5h, 380m+
Info:
– până la Pensiunea Nobilis drumul este asfaltat (40km de Brașov, prin Bran, Moieciu);
– marcajul urmează un drum de pământ printre case, trece pe lângă Casa Folea (pe dreapta) și continuă spre stânga la limita dintre odăi și pădure. Intră în pădure pentru un prim urcuș ce dă într-o primă poiană cu troiță, cu vedere la creasta Pietrei Craiului. Urmând drumul și după un mic urcuș se ajunge în Șaua Joaca.
– în Șaua Joaca nu există indicator, însă e inconfundabilă, de aici urmează coborârea spre La Table. Tot în șa se întâlnește marcajul bandă roșie spre satul Șirnea.
PiatraCraiului-Pestera-Saua-Joaca.jpg

Am multe amintiri legate de aceasta Șa, însă cele mai multe au caracter de alergător la Maratonul Piatra Craiului sau de simplă trecere (din)spre trasee mai „mărețe”. Acum tot ce dorim să facem e să privim munții înserându-se, să tropăim puțin tălpile după o zi de stat pe scaun și să sporovăim una-alta – ca fetele.

Pentru mine aceste ieșiri simple sunt nemaipomenit de frumoase și de binevenite, mai ales că cele șase luni ale Făpturii atârnă tot mai provocator. Ah, da, între timp s-a întâmplat și asta, probabil unii dintre voi v-ați întrebat ce e cu mine 🙂

Pestera-SauaJoaca-661.jpg

și-și puse olteanca mâinile în șold negândindu-se la ceva anume, doar obiceiul…

N-am să scriu pe subiectul „sarcină” (sună ca o povară cuvântul ăsta), poate altădată, o să revin la pitorescul sat Peștera de ale cărui culmi și văi adânci aveam să mă bucur prima oară cu ochi de copil mirat la geamul mașinii. Șoseaua e spectaculoasă, curbe strânse în pante, iar Bucegii și Piatra Craiului străjuiesc stâncos plaiurile verzi cu fânețe, mesteceni, case și odăi. Sunt entuziasmată fie doar și pentru venirea până aici!

Pornim la drum, soarele a trecut muchia, iar Bucegii se pierd roșiatici în pâcla ultimelor zile. Apusul nu va fi ceva spectaculos azi, dar nu pentru el am venit în ăst loc. Avem frontale pentru căderea nopții, iar bețele de trekking îmi asigură un plus de siguranță și fitness pentru brațe (sunt cam blamate de mulți aceste bețe de trekking, văzute ca moft, că deh, strămoșii noștri au bătut munții altfel, însă de știi să mergi cu ele sunt un real sprijin).

Întoarcerea ne-a aprins frontalele pe final, iar drumul prin Peștera s-a limitat la praful și pietrele sale albe, rareori câte un câine sau vacile păscând adăugând vocilor noastre singurele zgomote ale satului.

Pestera-SauaJoaca-642.jpg

cina aruncată într-o caserolă în cele zece minute în care am făcut rucsacul și m-am schimbat „de munte”

Pestera-SauaJoaca-643.jpg

spre Casa Folea

Pestera-SauaJoaca-645.jpg

cositul și strânsul fânului sunt în toi

Pestera-SauaJoaca-649.jpg

metodă de cărat fânul cu fetiță bucuroasă – avea și pătură; chiar există Casa Folea (iertată să-mi fie indolența, credeam că e un reper pe hartă, o amintire a ceva ce-a fost…)

Pestera-SauaJoaca-s24.jpg

în prima poieniță facem popas foto, noroc că pajiștea suplinește lipsa de experiență

Pestera-SauaJoaca-681.jpg

în Șaua Joaca pauză de fructe și dulciuri, dar și ședință foto în sunet de tălăngi – la stânele din jur se face adunarea de seară (am remarcat ulterior că în poză „avem” fiecare câte o florică albă, eu o margaretă, Mike o Coada șoricelului)

Pestera-SauaJoaca-683.jpg

joacă în Șaua Joaca

17 Comentarii

 • He, he! Unii s-or fi intrebat (ce s-a intamplat cu tine), altii erau aproape siguri! 🙂
  Felicitari si multa sanatate amandurora!

 • Jurnalul asta a aparut mai repede decat m-am asteptat. Se vede ca de abia iti mai tineai cuvintele sa nu isi ia zborul de pe degete, aseara.

  Acum, daca tot ai scos faptura in public, urmeaza niste poze mai profi iesite din mana lui Radu, nu? 🙂

 • Primele poze cu burtica :).
  Esti frumoasa! Iti sta bine!
  Va doresc multa sanatate! Sarcina si nastere usoare!

 • Mulțumesc frumos tuturor pentru gândul bun!

  @Camelia: am cititori cu intuiție 🙂
  @Ioana: sperăm la cât mai multe povești împreună, și cu burtă, dar mai ales după!
  @Felicia: ne-a venit și nouă rândul
  @Mike: trebuie să vorbesc cu Radu, dar mai întâi îl chem la mine să aleagă ținuta, să fie și stilistul nu doar fotograful 😛
  @Aura: da, primele „oficiale”, că așa am mai pozat noi câte ceva…

 • Intuiam eu ceva, din postari anterioare 🙂 parca nu te mai mancau talpile ca altadata… Felicitari !
  Ma bucur foarte tare, sa ai grija de voi si-o sa fie bine!

   • Observasem ca nu mai esti asa zburdalnica 🙂 nu tu bitzicla, nu tu alergare, numai dealuri molcome, floricele si un oras cu care rezonezi si unde vrei sa ramai.

 • Felicitari 🙂 pentru tine, pentru Faptura, pentru prietena 🙂 Spor la plimbat pasii si in alt ritm 🙂

  • Mulțumim Oana, îi plimbăm cât s-o putea ca să fie bine pentru cea mică – da, Făptura e fetiță – eu am energie cât un vulcan 😀

 • Dragă Claudia,mă bucur tare mult,tare mult pentru schimbarea din viața voastră. Am bănuit că ceva,ceva se întâmplă-din ”postările mai molcome” și cu ”bănci pozate” din când în când, dar am așteptat ”declarațiile oficiale ale familiei”.Să faceți plimbări cât mai multe și acum cu ”făptura” la purtător și în viitor cu viitoarea ”Heidi Berg Mädchen” cocoțată confortabil în rucsacii vostrii(pentru că veți face cu schimbul nu-i așa?!?).S-auzim de bine,tatălui răbdare,ție naștere ușoară,familiei și prietenilor bucurie în așteptare. Ah și să nu uit dacă tot sunteți(încă)”Pinguini” să vă pregătiți și de o grupă ”Pinguini Kids”.

  • Mulțumim frumos Corina pentru gândurile tale, sună atât de bine totul… E o schimbare destul de provocatoare, dar e una dorită și așteptăm și noi cu multă curiozitate etapele următoare. Pinguinii s-au bucurat că e fetiță, era timpul și pentru o „nepoțică” 🙂

 • Felicitari pentru tura, dar mai ales pentru „Faptura”! Tiii, ce veste faina, Claudia! Sarcina usoara in continuare iti doresc, sanatate multa si sa auzim numai de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *