Flori rare de primăvară

Mă plimbam printre fotografiile turelor de anul trecut, doar doar dorul de munte s-o lăsa astâmpărat şi mă felicitam pentru fiecare moment surprins că tare-i bine să ai măcar la ce te uita…

Aşa am dat şi peste ea, o floare destul de rară, dar care mi-a ieşit în cale: Crucea Voinicului pe numele ei ştiinţific, Hepatica Transsilvanica. Întâlnirea cu pricina a fost în Munţii Mehedinţi, urcând spre cascada Cociului pe la 1 aprilie 2010.

Cum dumneaei înfloreşte primăvara înainte ca mugurii să plesnească pe ramurile fagilor, sunt cam mici şansele să ne întâlnim şi anul acesta şi tocmai de aceea i-am dedicat aceste rânduri…

Crucea Voinicului. Flori violete de munte. Flori de primavara

Popâlnic Iepuresc. Flori violete de primavara. Muntii Mehedinti

Later, later update: în prima fotografie e Crucea Voinicului, în cea de-a doua Popâlnic Iepuresc. Discuţia mai pe larg despre cele două Hepatica se poate urmări în comentarii.

Later update: acesta este articolul cu numărul 600!

14 Comentarii

  • Sunt confuz! Foarte confuz!
    Vad floarea ta, ma duc la DEX… si ce-mi apare in fata ochilor:
    CRUCEA-VOINÍCULUI s. v. pojarniță, popilnic, rostopască, sunătoare.
    Pai… sa-mi fie cu iertare, dar, daca rostopasca mai aduce cu floarea ta (difera la culoare, galben versus albastru), pojarnita (sunatoarea) si popilnicul, n-au nimic de-a face cu CRUCEA-VOINICULUI.
    Mai sa fie… . Cel care a scris in DEX, de unde s-o fi documentat?
    Sunt confuz! Raman confuz!

  • Am citit din mai multe surse, nu pot sa-ti spun care ar fi de incredere pentru ca n-am gasit una cu profil strict botanic.
    Dar pot sa-ti ofer o sursa ilustrata si aparent, de incredere:

    Altfel, in comunitatea celor care merg frecvent pe munte, acesta este numele plantei, de Crucea Voinicului (crucea voinicului vs. popilnic iepuresc e o controversa). Mai mult ca sigur rostopasca a fost strecurata din greseala.

    Daca e sa judec dupa indicatiile legate de numarul de petale / culoare, prima fotografie ilustreaza Crucea Voinicului iar a doua, Popâlnic Iepuresc (Hepatica Nobilis). Ambele sunt insa mai mult decat inrudite, iar aspectul frunzelor care face clar diferenta nu ne ajuta in acest caz pe motivul ca… nu iesisera inca din frunze 🙁

  • Pana si denumirile stiintifice la cele doua sunt apropiate (hepatica…).
    Am vazut acum. Dar, tot nu inteleg, de ce au pus cei de la SIVECO si pojarnita la categoria CRUCEA-VOINICULUI. Din graba sau din altceva?

  • Eh, in unele domenii e multa documentare (=munca) la mijloc. Si daca sursele documentarii sunt tot „de pe net” sansele de a gresi cresc foarte mult, din pacate 🙁

  • Am vazut si eu flori dintr-astea acum cativa ani cand am fost la munte primavara.Din pacate, nu le-am pozat.

  • @Shaman: cum sa le rup??! cred ca am si uitat cum e sa culeg flori….

    Acasa culegeam destul de des flori de pe deal, imi placea sa le am si in camera. Imi amintesc de mamaie care mai mereu se inttreba retoric „ce-o face fata asta cu fanul in casa?!?” 😀

  • Cand vrei sa determini o planata, primul lucru care trebuie sa-l uiti este denimirea populara, foarte variabila de la o regiune la alta. Apoi, daca faci fotografii, trebuie sa renunti la „artistic”, macar pentru o ipostaza, si sa cureti locul de fruze uscate si alte resturi. Mai trebuie o coala alba de hartie ca fond. Daca inlaturai frunzele uscate se vedeau frunzele fragede ale speciei de baza, care la ambele Hepatica apar odata cu florile. Oricum, intr-adevar, prima imagine infatiseaza Hepatica transsilvanica, specie rara intalnita doar in Carpati, si a doua Hepatica nobilis, specie cosmopolita frecventa in mai toate padurile de fag din Europa.

  • Florin, sunt onorata de vizita ta. Mai rar se intampla sa apara interventii avizate printre cei care iubim natura si ii apreciem comorile, dar nu avem studii sau precupari aprofundate in domeniul florei, faunei si de ce nu, al geologiei.

    Iti multumesc pentru sfaturi legate de forografia „de informare” si pentru confirmarile despre numele corect al florilor de mai sus. Mai vazusem astfel de flori doar intr-o poza cu cateva zile inainte de a ale vedea si pe viu. Mi-amintesc ca la vederea fotografiei mi-am spus ca sunt flori rare si ca am slabe sanse sa le vad. Tocmai de aceea mirarea a fost imensa si bucuria pe masura. Ma bucur pentru mine ca de obicei sunt foarte atenta si nu-mi scapa nici o floare 😀

  • @montecristo: nu ma viziteaza un conte in fiecare zi asa ca o sa raspund 😛

    Sunt total de acord cu tine, fara nostalgii, doar ca sunt momente cand suntem condamnati la ele si nu sunt rele, trece timpul mai usor. Turele vor veni si sunt sigura ca vor fi mai frumoase ca oricand!
    In wk asta e prima mica tura si sper sa descopar ca m-am refacut mai curand decat am sperat initial 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *