Într-un top al ideilor bune pe 2015 și-ar găsi cu siguranță loc și alergarea de la serviciu acasă. E o idee care a evoluat de la alergarea cu prietenii după serviciu, dar înainte de bere 🙂 și care a apărut din necesitatea de a împăca lipsa timpului și distanța urbană cu dorința de a alerga măcar o dată în cele cinci zile lucrătoare ale săptămânii. Nu-mi asum brevetul ideii, dar țin să o propag mai departe pentru a vă încuraja să faceți mișcare.
Cui se aplică
– celor care nu se trezesc prea devreme sau nu le permite programul matinal să alerge de dimineață (asta e varianta pe bune a lui „leneșul mai mult aleargă”)
– celor care simt că aleargă mai bine la final de zi decât la început
– celor care simt nevoia să se deconecteze după opt ore de serviciu, de stat pe scaun
– celor cărora „naveta” le ocupă una-două ore din douăzeci și patru și odată ajunși acasă greu se mai urnesc pentru activități extra
Cum se face
– la terminarea programului te schimbi în „costumul de alergare”, hainele de serviciu le vei recupera a doua zi din vestiar/sertar/de sub birou 🙂
– actele, cheile, telefonul și banii le poți ține într-o borsetă sau rucsăcel de alergare sau poți folosi un tricou de ciclism care are buzunare la spate
– poți parcurge toată distanța în alergare (alternată cu mers după caz) sau o poți scurta folosind în prima parte (când ești încă netranspirat) mijloacele de transport în comun (în ultima vreme prefer să iau metroul până la Tineretului)
– dacă forma fizică îți permite poți varia traseul astfel încât să evite zonele aglomerate sau mai puțin prietenoase cu pietonii/alergătorii (în imaginea de mai sus este ilustrat un traseu care trece prin zone verzi și parcuri: campus Politehnica, Splaiul Dâmboviței, Parcul Izvor, Parcul Carol, Parcul Tineretului)
– cum ținta e casa de care te apropii tot mai mult motivația nu are cum să te lase baltă – hai că mai e un pic 🙂
Ce să NU uiți
– ești într-un mediu urban cu trafic și semafoare, nu traversa în fugă, nu asculta muzică prea tare (eu nu ascult deloc, prefer să trec dincolo de freamătul orașului și să ascult păsărele)
Ce câștigi
– timp – ajungi și acasă, faci și alergarea (asta în loc de o oră drumul spre casă plus minim zece minute să te schimbi și încă o oră ieșitul la alergat… dacă mai ieși)
– recreere, sentimentul de mică „evadare”
– mândrie că ai învins comoditatea, delăsarea, amânarea etc.
– menținere în formă
– adio rutină zilnică
– mai „vezi” orașul
Motto-mantre sau bazaconii la care mă gândesc când alerg
Dacă stai prea mult pe scaun nu mai sta și pe gânduri, aleargă!
N-ai timp de alergat, dar cu siguranță ai timp de mers acasă.
Alergatul (după serviciu) dăunează grav oboselii cauzate de stat.
Lasă munca să te pună pe fugă.
Ziua sfârâie capu’, seara asfaltu’.
Eu nu alerg, eu fug. (ceea ce mă definește și îmi tot promit că voi scrie într-o zi…)
p.s. am scris pe fugă, cum altfel?!?, cu siguranță voi mai adăuga liniuțe la cele enumerate mai sus (eu sau voi în comentarii)
Cand lucram in Pipera, iarna, alergam de 2 ori pe saptamana din Pipera pana la Obor. Vara nu, caci vara mergeam pe bicicleta. Iarna era insa un anotimp al innactivitatii in timpul saptamanii si cum transportul inspre si dinspre Pipera era anevoios, alergarea de seara, facea piciorul frumos. Alergam pana la Obor, profitand de trotuare pustii si in principiu curatate si de racoarea de afara, care nu ma lasa sa transpir, astfel ca ma puteam urca linistita in metrou. Cred ca ingredientele principale pentru alergarea de seara spre casa sunt: ruta bine desenata (trotuare largi/ parcuri, ca sa nu faci slalom printre pietoni) si putina planificare cu echipamentul de adus la munca/haine de recuperat ziua urmatoare etc.
Pai cred ca tu mi-ai plantat ideea in subconstient si au contribuit recent si alergarile din Poli care m-au tot apropiat de solutia ideala cu fixarea tintei spre casa, chestie care in cazul meu e destul de motivanta – la ultimii 2.5km am de ales intre 1. autobuzul prea aglomerat si 2. alergarea cu ceva slalom pe trotuare si aleg 2-ul intotdeauna 🙂
Am mai alergat/mers de la serviciu spre casa.
O sa incerc macar de 2 ori pe saptamana fiind distanta mai mare!
Multumesc!
Să fie cu spor, alternanța mers-alergare e foarte bună, între noi fie vorba mersul e mai sănătos decât alergarea, iar de distanță te poți folosi pentru a crește rezistența.
Claudia…deci te invidiez…sincer…Bravo!
E un mod foarte bune de a nu pierde timpul, ajungi acasa, faci dus si gata, mai departe, bravo 🙂
Cyril
Din păcate nu mă lasă ținută sa aplic metoda , dar îmi e mai accesibile bicicleta și chiar o folosesc, dar am doar km