Despre respect

Pentru ca e un cuvant deprecat (cum ar zice un javist) adica depasit, invechit, exploatat pana la pierderea sensului, m-am gandit ca poate ar trebui reabilitat sau reinventat. De obicei o entitate deprecata este inlocuita cu ceva mai bun, cu o sfera mai larga de aplicare. Nu, nu vorbesc despre java (=limbaj de programare… sau un altfel de limbaj).

Asa ca, o exista si pentru batranul respect ascunsa pe undeva o definitie cool prin cotloanele unei societati atipita in faza de tranzitie; aceasta vesnica tranzitie care s-a potrivit la fix si intr-un mod nefericit firii unui popor ca al nostru.

Sau va trebui sa redefinim respectul, sa-l nuantam si sa-l introducem incet, incet in rutina noastra, in reflexele noastre sociale. Si vorbesc pentru cei tineri aici. Nu mai e cazul sa asteptam sa fim invatati tocmai despre lucrurile care se nasc odata cu noi.

Intamplarea de la care m-am declansat isi are originea intr-un 116. Vesnicul cuplu batrana ofensata – adolescentul capiat m-au trezit din letargia drumului spre casa:
-… habar n-ai ce-i ala respect… tinere!
– Respect? adica sa te scoli sa stea babele pe scaun?

Foarte adevarat am gandit atunci. Pana la urma de ce foloseste generatia old cuvantul respect pentru orice nu ii convine. Una-doua, nu li se arata respect. Tanarul cu pricina stie inca de pe vremea cand era in burtica maica-sii ca respectul are legatura cu locul din autobuz. Stie gresit evident. Si nici nu are de la cine invata.

Si analogii de genul asta se pot intalni oriunde. Iata insa ce spune dex-ul:
RESPÉCT ~e n. Sentiment sau atitudine de înaltă stimă faţă de o persoană; cinste; consideraţie; deferenţă.

Acum sincer, de ce sa aiba un tanar inalta stima fata de o alta persoana care nu manifesta la randul ei respect pentru el. Respectul ar trebui sa se cultive oarecum reciproc. Pana la urma vorbim de fiinte din aceeasi categorie, cea umana.

As mai adauga ca orice tanar ar trebui respectat intr-o Romanie in care numarul celor care muncesc va scadea mult sub cel al pensionarilor. Evident, discutia e nesfarsita si demna de un mediu propice propagarii respectului de proasta calitate, ratb-ul si inghesuielile lui…

Ce-au zis altii despre respect?

Nimic nu este mai dezgustator ca respectul bazat pe frica. – Albert Camus
(oarecum in antiteza cu…)
Oamenii nu te respecta atata timp cat nu-i inspaimanti putin. – David Herbert Lawrence
(daca inspaimantatul asta ar putea avea si o nota pozitiva…)

Onoarea este un amestec natural de respect pentru oameni si pentru sine. – Voltaire

Respectam fara voia noastra pe cei pe care ii vedem respectati. – Joseph Joubert
(aici putem schimba multe… ca de-aia iese cine iese la votare… si ii mai invatam si prost)

si o sa inchei cu cel care-mi place cel mai mult:
Respectul este iubire în haine simple. – Frankie Byrne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *