Faptul că am un blog nu mă scoate din categoria cititorilor de bloguri. Mulți dintre voi știți mai multe despre subiect, alții nu. De obicei ajungem pe un site/blog datorită motorului de căutare (ex. Google) sau dintr-o recomandare/un link venit pe mail sau accesat pe un alt site (gen Facebook). Dacă ne place și vrem să revenim pe blog atunci apare fenomenul de abonare. Îi spun fenomen pentru că poate fi o chestie mult mai complicată decât pare la prima vedere și îmbracă diferite forme de la om la om în funcție de necesități.
Pentru că Google Reader va fi în curând istorie și pentru că îl foloseam ca să urmăresc blogurile preferate acum sunt în mari dileme cu următoarea metodă de urmărire. Și pentru că nu-i ușor, m-am gândit să scriu despre asta deși eu nu scriu despre blogging, web și altele de gen (poate și de asta nu o să fie noutăți pentru cei care se pricep, ba poate chiar e posibil să mai scriu și ceva prostii…). Prin urmare voi încerca să scriu o postare pe înțelesul tuturor și cu cuvintele mele despre cum stă treaba cu abonarea.
Abonarea la un blog
Mulți ar spune că ei nu au nevoie de abonare, dar 1. nu poți ține site-urile preferate veșnic deschise în taburile browser-ului și da refresh din când în când, 2. fiecare are o zonă de interes fie că e legată de serviciu sau de hobby-uri și vrea să fie ținut la curent cu noutățile și 3. dacă site-urile de știri au nume binecunoscute, blogurile variază în fel și chip și e greu să ții minte adresa fiecăruia. O să trec în revistă niște metode de abonare folosite în mod curent și o să încerc să explic cam ce înseamnă abonările prin:
– mail (se dibuiește uneori butonul sau căsuța de abonare prin mail de pe blogul respectiv, iar abonatul primește o notificare de fiecare dată când pe blog se postează ceva)
– reader sau cititor de feed-uri/bloguri – un loc unde pui toate blogurile pe care le urmărești – pentru asta se folosește un URL specific care se găsește tot pe blog undeva la vedere (iconița seamănă cu cea inserată de mine în postarea de față!!), de genul www.blog.com/feed, dar asta presupune să utilizezi un reader și să știi ce-i ăla; feed = un format de date ce reflectă postările blogului într-o formă transmisibilă, RSS pe care poate mulți l-ați văzut prin bloguri este un tip de feed)
– pagini specifice de facebook sau google plus sau alte platforme precum twitter etc. unde autorul blogului își postează automat sau manual noutățile
– bookmark-uri – se referă la steluța aceea ( de obicei galbenă) din meniul browser-ului pe care dacă o apăsați în timp ce sunteți pe o pagină web, va salva acea pagină într-o listă de unde se poate accesa ulterior (sunt folositoare când vrei să păstrezi adresa unei anumite informații despre care știi că vei mai avea nevoie)
– elementar: cauți în google numele blogului, știi deja adresa pe de rost și o introduci în bara de navigare, etc.
Din toate acestea pentru mine și cititorii blogului folosesc:
– o pagină de Blogroll unde am câteva bloguri preferate, o pagină care se actualizează cu ajutorul unui script și pe care eu o urmăresc destul de des (cititorii mei se pot inspira de acolo, dar sunt sigură că au și ei lista lor)
– butoane pentru abonare către paginile de facebook și google plus, către twitter, mail sau feed (în meniu, dreapta sus) pe care le folosesc și eu ca scurtături către conturile respective
Pentru mine exclusiv folosesc:
– google reader pentru blogurile pe care le urmăresc în mod privat în sistem de știri
– bookmark-uri organizate în directoare și pe care le accesez punctual când caut o anume informație
– abonarea prin mail pentru comentarii (căsuța aceea care se bifează când lași un comentariu pe un blog și te interesează răspunsurile ulterioare)
Dezavantajele fiecărui tip de abonăre
Există și din acestea și dacă nu v-am pierdut pe drum, partea asta s-ar putea să vă intereseze.
– mail – nu poți primi notificări de la o groază de bloguri pe lângă mailurile obișnuite plus spam-uri – ar ieși o foarte mare harababură – sigur că se pot forma grupuri de mailuri, dar doar cei care se pricep fac asta și până și pentru ei e o muncă destul de mare să seteze reguli care direcționează un mail abia sosit către un anumit grup de mailuri și nu către atot-primitorul Inbox
– reader – vine o zi când reader-ul se închide sau începe să coste bani (e și ăsta un pericol că sunt multe care se oferă să înlocuiască google reader, dar după ce se vor vedea cu abonații în căruță, au tot dreptul să introducă ”abonamente”); alte dezavantaje sunt legate de ce oferă clientul de reader respectiv (analogic ne putem gândi la clienții de mail care sunt mulți și diferiți și fiecare dintre noi și-a găsit unul anume de care e mulțumit)
– pagini facebook, google plus – ar trebui ca blogul urmărit de tine să aibă o astfel de pagină, să te abonezi la ea și mai mult, din avalanșa de news-uri să fii pe fază când s-a publicat ceva nou pe blog, iar dacă vii din vacanță clar nu mai scoți la lumină aglomerația din… Home
– bookmark – e foarte util când ai nevoie de ceva anume de pe site-ul respectiv, accesezi punctual și gata, dar ca să fii la curent cu noutățile implică să-l deschizi anume și să verifici asta și cum să faci asta: zilnic, de trei ori pe zi??!
– elementar… e ok și așa dacă urmărești maxim zece site-uri, bloguri, e ca și cum ai intra pe un site de știri să vezi care mai sunt noutățile și sincer, ca raport timp pierdut pe net-timp câștigat pentru sine, să urmărești maxim zece chestii se apropie de ideal… dar cine urmărește doar zece??!
Ce facem mai departe?
Ajungem și la motivul care a provocat această postare. Aici, cititorii se pot afla în situația:
– celor care n-a auzit de Google Reader și nici nu l-au folosit și sunt mulțumiți de actuala lor metodă de abonare, caz în care sunt niște internauți fericiți 🙂
– celor care au alt reader și nu sunt afectați de noua schimbare, caz în care numărul fericiților crește
– celor care au google reader, dar și-au găsit înlocuitor, caz în care ne-ar prinde bine părerea lor, nouă acelora care…
– avem google reader și vrem să aflăm cu ce să-l înlocuim sau pur și simplu căutăm o nouă metodă de abonare mai eficientă decât ce avem.
Fiind în ultima grupă am început săpăturile pe net și am dat peste foarte multe articole cu foarte multe recomandări și am ajuns la concluzia că nu e deloc simplu: nu știu ce să aleg pentru că toate cu câte un cusur… dar absolut toate!
După ce-am trecut în revistă alternativele în sensul că le-am testat, am rămas cu feedly.com pentru că importă automat din google reader, pentru că-i seamănă și pentru că dezvoltatorii promit că la 1 iulie când va muri unealta google, ei vor fi autonomi și independenți. Să vedem, altfel mi-am făcut un backup și evident, un cont de rezervă la alții: bloglovin.com.
Intenționez să revin în viitor cu un articol pe tema asta, să trag niște concluzii și sper eu, să dezbatem constructiv între timp dacă nu cumva i-am plictisit pe cei care știu despre ce e vorba și i-am amețit pe cei care nu știu 🙂
deocamdata mi-ajunge blogroll-ul.
de acolo stiu ca acum 34 minute ai postat ceva nou 🙂
De cate ori vin la tine pe blog, plec hai-hui pe cate un link din blogroll-ul tau 🙂 E o metoda sa descopar bloguri noi, postari interesante si e si asta o forma delegata de abonare 🙂
p.s eu nu l-am lasat pe pagina principala pentru ca mi se incarca greu si pana nu reusesc sa schimb tema cu totul si eventual sa fac o curateni generala in scripturi si in ce mai ruleaza pe aici, il las intr-o pagina separata unde intru mai mereu insa nu sunt toate blogurile pe care le urmaresc acolo pentru ca unele nu sunt chiar favorite, ci doar mai dau cate un ochi…
Si eu tot cu feedly…pentru ca nu pot citi imediat dupa fiecare publicare articole de pe ”n” bloguri, asa cam o data pe saptamana intru acolo si ma delectez 🙂
Esti o fericita Ana daca reusesti sa te abtii toata saptamana 🙂 dar intr-adevar la asta e bun un reader: tine evidenta noutatilor pentru cand se face timp de citit
Eu, cam de un an folosesc doar blogrollul (l-am setat astfel incat sa am in prim-plan mereu blogurile unde s-a postat cel mai recent). Daca sunt acasa arunc un ochi in fiecare zi si nu prea am cum sa pierd ceva (cu exceptia situatiei in care se posteaza 2 articole unul dupa altul pe acelasi blog in aceeasi zi). Daca sunt plecata pentru o perioada mai lunga, atunci cand revin si am timp, intru pe blogurile care ma intereseaza si citesc din urma. Am si numarat si in blogroll am 25 de bloguri,dar afisandu-se de la cele mai recente postari la cele mai vechi, am mereu sub lupa ce e proaspat.
Periodic mai fac curatenie si prin blogroll insa, iar pe prima pagina nu tin afisate decat ultimele 5 bloguri, tocmai pentru ca sa nu se incarce greu.
nu folosesc google reader deci duca-se 😀 eu am un blog roll mic, cat imi permite tema, si intru mereu pe facebook, pe pages feed, si vad ce a mai postat fiecare. altele le am salvate, adica daca pun primele 2 litere imi arata blogul.
Feedly folosesc de ceva vreme. Mi se pare ok. Sper sa nu-mi faca vreo surpriza si sa ma trezesc cu vreun abonament :)). In plus, ai dreptate, sunt curioasa daca vor fi ok si dupa 1 iulie.
Ar fi bine sa fac si eu un backup, eventual un cont de rezerva pe undeva.
O buna perioada am folosit blogroll-ul, dar cu un reader e mult mai usor si mai simplu.
Pentru ceea ce merita, nu ma abonez…am rabdare si tastez litera cu litera 🙂
De exemplu http://www.meetsun.ro 🙂
@Vali: multumesc de compliment, dar cum afli ca am postat ceva nou? (ah, banuiesc, facebook…)
Nu cred ca pe Facebook poti atat de usor sa urmaresti persoana dorita. Pe Facebook pe langa articolul postat sunt si alte postari, gen clip video, poze, etc. Imi este mai usor sa ma abonez.
Apropo, si eu am trecut pe Feedly.
O seara faina.
Si eu sunt de acord ca nu poti urmari pe facebook. E prea aglomerat fluxul unde mai pui ca poate vrei si poti sa citesti bloguri la o anumita ora (la cafea dimineata sau seara la culcare) pe cand fb-ul il rasfoiesti sporadic toata ziua.
Deocamdata feedly e la putere 😀
@Mike, Miky, Larisa: si eu am de gand sa-mi completez blogroll-ul cat sa-l transform in reader, dar tot am nevoie si de reader pentru ca urmaresc si alte site-uri, sa zicem tehnice, legate de job si care nu pot spune ca-s blogurile mele preferate ci un mod de-a fi conectata la ce mai apare nou in anumite domenii…
Eu sunt curioasa sa aflu si parerea ne-blogerilor 😀
Pe-asta Netvibes il am in lista, dar nu stiu de ce nu l-am testat cap-coada. O sa reiau testul ca nu-mi mai amintesc ce nu mi-a placut si revin cu un update.
Eu sunt cu blogroll-ul.
Dar mai bat și eu câmpii, căutând fotografii pe care să le folosesc în jocuri, iar unele aparțin anumitor bloguri care se deschid la primul clic, apoi, din aproape în aproape merg până uit de unde am plecat. Dar, într-un târziu mă trezesc la realitate și o gonesc de pe meleagurile străine, pentru a zăbovi pe cele ale mele.
🙂
Blogroll cu enigme, ma simt onorata sa fiu printre ele 🙂
Eu is ala nu de nu stie nimic, dar cum iti apreciez fiece postare, am citit, pare interesant de stiut….si m-am gandit sa „replay” ca sa sti de vizita 🙂
Citesti peste 10 bloguri pe zi? Ma rog…nu cred ca toti posteaza zilnic, da-mi pare timp destul de petrecut….
Toata admiratia!
@renutzule: la mine s-au tot adunat si de scos din lista mai greu… unele imi plac, altele imi sunt utile, fiecare are cate ceva. E drept ca timpul se imputineaza pe masura ce lista creste :((
Eu cu feedly cica, dar n-am mai intrat pe el de vreo doua saptamani :)). Cand foloseam google reader intram zilnic dar feedly ma oboseste la ochi si n-am avut chef sa caut inlocuitori.
Feisbucu ce ma mai scoate din neagra ignoranta
Andreea, si eu tot pe vechiul reader intru desi am doua noi configurate insa nu-mi vine sa intru pe ele. Probabil ca de la 1 iulie o voi face…
FB-ul e greu de urmarit si-ti spun asta doar pentru ca ma trezesc cu 7 ore mai tarziu ca voi si abia pot tine piept la ce posteaza in astea 7 ore…
Tind sa cred ca cea mai la indemana modalitate de abonare in clipa de fata este facebook-ul, mai ales din prisma faptului ca majoritatea celor care utilizeaza internetul au si un cont acolo.
Poate iti place si blogul meu…Daca nu’arunca-l la cos!