Ce-am făcut de ziua ţării mele

Stăteam şi mă gândeam, ce-am facut eu de Ziua Românilor, ca un român ce sunt. Pai… mai nimic. N-am sărbătorit, n-am ieşit la paradă, n-am arborat vreun tricolor cât de mic pe undeva, n-am ascultat imnul şi nici măcar n-am urmărit la tv manifestaţiile care bănuiesc că au avut loc.

M-am trezit la 11 şi până să mă ridic din pat am urmărit pe geam cum doar păsări negre, adică ciori, dar mie imi plac şi ele că tot zburătoare sunt, cum doar ele treceau cârduri pe cerul gri, fără nori frumoşi de toamnă cum mă obişnuisem să fiu răsfăţată. Apoi am pierdut vremea prin casă, aprinzând becuri după mine ca să mai sting puţin din mohoreală.

Pe seară am ieşit afară, am descoperit frigul iernii şi poleiul acela straniu ce se formează când plouă.

Am aşteptat un autobuz care trece rar de felul său – model vechi, fără căldură, de ţi se lipesc mâinile de bare şi te aşezi doar dacă ai geacă lungă peste fund – şi urcând, am compostat biletul, deşi era seară, era frig de dispăruse şi din nomenclator specia numită controlor, eram pe o rută mărginaşă tare (Berceni – Zeţari – Rahova pentru cunoscători) şi mai presus de toate, era 1 decembrie, o zi în care poţi fi iertat de vina de a fi unul dintre acei români care nu ezită a-şi fura ţara pentru 1 leu şi 30 de bani!

Şi astfel, plătindu-mi mizerabila călătorie, mi-am dat seama că fără să vreau i-am urat ţării mele… la mulţi ani.

3 Comentarii

  • Impresionant…Simt adevarata “iubire de mosie” in ceea ce scrii, si sinceritatea de a fi in stare sa-ti tii sarbatorile asa cum decizi, e eliberatoare. Onestia de zi cuzi e mai presus de orice adevarata iubire de plai: Acolades.
    Vorbind de inghet: Imi aduc aminte ierni cand era cad peste zi si plopii de pe Calea Plevnei,care strajuiau parcul hipodrom (manejur regal care a fost daramat, si e un santier, ramurile plopilor se imbracau in gheata, si scartaiau in vantul ascutit al crivatului intr-un fel unic (putin asemanand cu scartaitul facut de gheata subtire peste un lac, calcata cu piciorul.
    Multami fain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *