Cu toate că am văzut deja ghiocei în grădinile brașovenilor, țineam să îi văd pe întâii sălbatici pe Tâmpa. Eram sigură că îi voi găsi, acum două săptămâni se arătaseră, timpurii și minunate, florile de Crucea Voinicului. O sâmbătă mohorâtă (zici că se sprijinea cerul pe Postăvaru), dar pe care alergarea ușoară în doi și floricele acestei primăvăratice ierni au înveselit-o 🙂
N-am mai scris de mult de alergare pe blog, nici n-am ieșit prea des în ultima vreme, dar trebuie să menționez că mai alerg, că poate iar îmi iese vreo „figură” pe la vreun concurs și nu vreau să induc lumea în eroare.
Pe de altă parte nici nu pot afirma că mă antrenez, ci doar că îmi place să evadez din rutina zilnică, iar modul de a vizita orașul la orele dimineții sau nopții sau a mă bucura de o oră de natură înainte de serviciu, se face cel mai bine în alergare (poate o să scriu la un moment dat ce înseamnă alergare pentru mine).
Nu-s multe de povestit, pozele de mai jos vor vorbi de la sine. Voi constata totuși și pe blog, că în minte am făcut-o deja, că mi s-a dezvoltat un nou simț 😀 Simțul florilor. Bine, e mult spus, dar voi detalia. Știți cum oamenii de la țară prezic schimbările vremii fără să ia seama la prognoza de la tv? Ei, cam așa am început să-mi dau seama unde sunt flori înainte să le văd. De multe ori, mai întâi îmi dau seama că există condițiile propice ca ele să existe și abia apoi le caut. Având în vedere că nu stau bine cu vederea la distanță, ăsta chiar e un avantaj!
N-aș putea încă să enumăr ce anume mă ajută în detectarea lor, cert e că mă ghidez, instinctiv, după cum arată solul, dispunerea spre soare, desimea copacilor, prezența altor plante etc., făcând asocieri empirice, deductive, nimic teoretic deocamdată.
În urcarea dinspre oraș pe Tâmpa sunt ghiocei doar în anumite zone, unele se văd din potecă, altele nu, cert e că m-am dus la sigur de vreo două ori și, chiar dacă nu i-am zărit din prima, instinctul îmi zicea să insist.
p.s. Am rămas uimită să aflu că există brașoveni care nu au urcat niciodată pe Tâmpa, unii nici măcar cu telecabina; cei care n-au urcat pe jos sunt cu mult mai mulți. Mi se pare straniu, oare nu le-a zis nimeni că orașul acesta frumos se vede incredibil de sus??!
Cautam si noi flori de primavara… ghiocei n-am gasit inca, doar din celelalte. Dupa zapada ies si ghioceii, spre Cuntu.
Copacii cazuti (lemnul mort) isi au locul lor benefic in ecosistem:
De ce nu se poate vizita cetatea?
Sunt cam mulți copaci căzuți, mai ales pini. Fiind mai înalți decât fagii și deja răriți, cad primii la vijeliile mai mari.
Cu Cetatea, clasic aș zice: proprietarul nu mai vrea să investească, primăria n-are bani s-o cumpere 🙁
Legat de cetate, am gasit ceva interesant:
https://brasovromania.net/2016/02/cetatuia-brasovului-este-a-orasului-nu-este-proprietatea-aro-palace-noi-documente-descoperite-in-arhiva-primariei/
De la https://feher.live/2016/04/04/tara-talharilor-organizati/
Si acum doua saptamani, am ajuns si la o mare de ghiocei, undeva prin Tarcu. Cand am vreme si banda urc pe yutub o minune de film.
Mi se pare incredibil că se fac toate astea în văzul lumii, nu e vorba de nu știu ce clădire pitită pe vreo străduță, ci de Cetate sau de Turnuri sau chiar de un ditamai spitalul. Eu am ajuns să cred că funcționarii statului cu putere de decizie au înțeles greșit care le e jobul, ei chiar cred că sunt acolo ca să fure, să facă ilegalități și să tărăgăneze la nesfârșit cererile oamenilor… 🙁