Sau cea mai mare monedă a noastră versus cea mai mare monedă a cehilor.
Sau omul de plictiseală se-apucă de socotit banii.
Totul a început de la constatarea că cehii n-au monede pentru diviziuni ale coroanei, iar noi avem monede doar ca diviziuni ale leului. Poate de asta în Cehia ridici cam orice monedă scăpată pe jos, iar în România poţi trece liniştit mai departe mai ales dacă e una de 1 ban, căci:
cu o coroană iei pâinica,
cu un ban nu iei nimica…
Să nu credeţi că nu există şi dezavantaje la monedele ceheşti:
– sunt grele rău, mi-au deşelat portofelul la propriu şi mi-au lungit buzunarele – să mai zică careva că-i uşor să fii om cu bani
– ca o completare la prima liniuţă, aici toată lumea are să-ţi dea restul complet şi până la ultima coroană, ba mai mult, chiar insistă să-l iei când tu te faci că plouă – aşa se face că am strâns monede de 1 şi de 2 cu nemiluita…
– ca o consecinţă din a doua liniuţă, de monedele mici scapi greu, cerşetori nu prea sunt şi dacă ar fi, mi-e frică să le dau căci amenzile curg, nu ca la noi, şi mai mult ca sigur, încurajarea cerşetoriei nu e trecută cu vederea. Nici tonomatele nu se hrănesc cu micuţele astea – vor numai de la 5 coroane în sus, pentru biletele de autobuz ar merge, dar nu mergem cu autobuzul, iar de dat la cumpărături, niciodată nu le vine rândul că nu-ţi prea vine să-ţi numeri la casă visteria…
Lăsând la o parte greutatea lor şi revenind la 50 de bani versus 50 de coroane, la un calcul oarecum simplu a rezultat că cea mai mare monedă a noastră e de 17 ori mai mică decât cea mai mare monedă a lor (50 bani ~ 2.95 czk).
La capitolul aspect, moneda noastră e destul de sărăcăcioasă, cumva proporţional cu valoarea înscripţionată, dar compensează din plin cu faptul că valoarea îi e vizibil înscripţionată – inițial pe cea de 50 de coroane nu găseam unde scrie cât face 😀

Dacă e să judec fără prea multe cunoștințe de chimie compoziția celor două monede, a noastră e din alamă (adică un aliaj de cupru (= aramă) și zinc), iar a lor e din alamă la interior adică partea mai deschisă la culoare și cupru sau aramă la exterior. Am ținut să mă leg și de aspectul acesta pentru că arama este unul dintre metalele mele preferate, dar nu mă întrebați de ce, cred că l-am privit cu mult prea drag pe străbunicul meu meșterind chestii la cazan…
Şi mi-a mai plăcut ceva la moneda cehă. Stă scris pe ea: Praga. Mater. Urbium (lat. mama oraşelor, pentru București ar fi ceva de genul tatăl zmeilor) şi asta m-a făcut să caut pe net şi să aflu mai multe. Ei bine, ăsta e un lucru mare, să fii făcut curios până şi de un lucru banal şi la îndemâna oricui, o simplă monedă.
p.s. la capitolul subtilități, noi suntem mai tari, avem înscripționat pe cant de două ori, România.
____________________________
cifrele din titlu au legătură cu povestea unui AMR în derulare
@Roze: Ei bine, nu, inca n-au euro. Cat despre criza euro nu am cine stie ce habar, dar in contextul ei am cam pus in evidenta doua monede nationale la care puteam adauga si cea mai mare moneda euro (am un 2 euro undeva intr-un buzunar), dar, evident, am uitat de ea cu desavarsire 😀
Waaaa! e drept ca…. „criza euro” face ca nimeni sa nu mai recomande aderarea la uniunea monetara, dar traiam cu impresia ca Cehia adoptase deja euro de ceva vreme…. ignorant me! o_O