De când am ajuns în Montreal nu ne-am grăbit în vizitarea obiectivelor turistice dintr-un motiv lesne de înțeles: o să tot avem timp. Pe de altă parte unele expoziții sau evenimente nu așteaptă și tot pe de altă parte, venirea adevăratei primăveri-veri ne va trimite la plimbări cu bicicleta sau trekking prin munțișorii din jur și mai puțin prin oraș.
Aș fi mers la Grădina Botanică un pic mai înspre vară cât să înflorească pomii și să iasă floricelele, dar expoziția Butterflies Go Free (un fel de Fluturii zboară liberi sau Papioane libere cum le-a spus Andrei) se termină la sfârșitul lui aprilie. La toate părerile pozitive pe care le-am tot primit sau citit o adaug azi și pe a mea: e o idee superbă să umpli o seră cu flori parfumate și cu fluturi colorați! Iar când te mai și plimbi printre ei neștiind care simț ți se bucură mai degrabă, atunci da e o idee grozavă.
Comparând-o cu alte grădini botanice (Roma sau Pilzen, pe cea din București o exclud din păcate…) grădina din Montreal este cel puțin la partea de sere mai mult decât generoasă. Foarte multe specii, multe înflorite, organizare impecabilă, nimic la voia întâmplării. Dacă e să ne luăm după cifre și acestea o ajută: e una dintre cele mai mari din lume, are doar vreo 75 hectare, 10 sere, 30 grădini tematice exterioare, peste 22.000 specii de plante plus expoziții și evenimente în așa fel încât să ai motive să treci de mai multe ori pe an pe acolo. Pe timp de iarnă, ca acum, accesul în grădina exterioară e gratis, iar lumea o folosește pe post de parc pentru plimbări și alergare.
Poate că și politica prețurilor o ajută căci pentru un adult intrarea este 18.75$ (~62 lei) cumulat cu Insectarium-ul ce-i drept. Nu există taxă foto, dar se înțelege că e automat inclusă și cam așa este peste tot. Să fim serioși, toată lumea face poze indiferent că are un telefon, o tabletă, compact sau DSLR și atunci de ce să mai lăsam loc de ”eu nu plătesc taxa foto că nu fac poze, dar una-două tot fac eu pe furiș”.
Mai mult, ca să-și stimuleze proprii localnici, prețul mai scade până la 15$ dacă ești rezident în Montreal – ceea ce poți dovedi cu un act sau prin codul poștal al adresei tale sau poți doar spune căci ești rezident – lucru automat crezut (eu puteam dovedi cu o factură de utilități, dar n-a fost nevoie). Dacă în plus mai ai și un card special (pe care avem de gând să ni-l facem) prețul ajunge la 11$. Evident că prețurile scad pentru copii sau proporțional cu mărimea familiei, dar și dacă ai mai vizitat alte obiective din Parcul Olimpic (Biodome-ul, Montrel Tower etc.)
Atenție, urmează tare multe poze, a fost chiar greu să fac puține pentru a-mi ușura tot mie mai apoi procesul de selecție (asta ca să vedeți ce probleme mai poate avea un blogger).
Fluturii în raiul florilor
Toate serele grădinii sunt bogate în flori, dar ca a fluturilor nu-i niciuna pentru că aici nu sunt doar felurite, ci și puternic parfumate.
Cum intrai în sera cu fluturi erai atenționat că nu ai voie să pui mâna pe ei (logic) și părinții deveneau brusc disperați să-i țină pe ăia micii departe pentru că evident, asta era prima lor dorință: să prindă măcar unul. Lucrurile luau însă o întorsătură bruscă când vreun fluture le dădea ocol și ăia micii nu știau cum să se refugieze mai repede pe după picioarele părinților 🙂
[pentru vizionare stil galerie click pe poze]
Magia orhideelor
După fluturi orhideele au fost cele care mi-au captat atenția. Printre altele mi s-a părut că și sera dedicată lor era mult mai cochet aranjată decât restul.
Extreme – Bonsai și cactuși
De prin grădină adunate
Insectarium-ul
După atâția fluturii vii o să vizităm puțin și lumea veșnică a unora dintre insecte pe care nu știu dacă să le numesc norocoase că au ajuns în vitrină față de cele care își duc viața și moartea în anonimul mers al lucrurilor în natură.
De la Insectarium am doar câteva fotografii deși uimiri au fost multe. Când te gândești că toate insectele astea mișună prin lume te ia cu fiori deși cele mai multe nu doar că sunt inofensive, dar mai și ajută la menținerea echilibrului în natură. Dacă ai preocupări în domeniu probabil că aici e locul potrivit să vii, altfel te poți doar minuna de câte mai există pe lumea asta așa cum am făcut și eu.
Superbe fotografiile! Este o adevarata delectare numai sa le privesti, dar sa te mai si plimbi printre atatea plante si fluturi colorati.
@Larisa: e greu sa te dai plecat de acolo, asta-i sigur…
O! Ma simt purtata in Rai! Doamne, cata frumusete intr-un singur loc! Postarea ta ma duce cu gandul la Gardina Botanica din Iasi unde obisnuiam (cand eram mai tinerica :P) sa merg in fiece vara, cam de cateva ori pe an. Ma ” uitam ” efectiv acolo. Dar ce ne-ai aratat tu din poze ce e acolo a depasit cu mult imaginatia mea.
Frumoasa casa Pamantul, de-am sti sa ii fim gospodari… Unii stiu si asta le face cinste.
Salutari din Moldova, draga mea.
@Irina: multumesc de salutari, le primesc cu drag >:D< Este o gradina cu adevarat generoasa, dar asta si pentru ca este gandita in primul rand pentru comunitatea locala si in felul asta oamenii sunt atrasi mereu sa vina si astfel lucrurile merg ca pe roate. Cand exita si bani si interes si respect pentru natura si oameni, nici n-ar avea cum sa nu mearga...
Zi si tu de nu-i frumos! Bravo! 🙂
@Nami: Pai nu pot spune ca nu-i, ba inca pot spune ca-i si mai frumos decat se vede din poze 🙂
A fost odata mai ingrijita si gradina botanica din Bucuresti. Dar cred ca ultima oara am vazut-o inainte de 1980 🙂
Ce-mi amintesc: aveau pesti mari, rosii intr-un bazin; odata aveau o selectie de lalele pestrite – toate combinatiile posibile de culori – n-am mai vazut asa ceva nici in poze.
Aceasta din Montreal pare o minune a lumii, mai ales ca zici ca are 75 de hectare. As sta numai acolo 🙂
@Vali: Eu am fost la gradina din Bucuresti de mai multe ori prin anii 2000, 2004 si 2008 cred si de fiecare data n-am facut decat sa constat declinul. Ultima oara era vara si era o uscaciune acolo incat daca as fi ignorat prezenta copacilor cu frunzele inca verzi as fi putut crede ca sunt in mijlocul Baraganului dupa trei luni de seceta… N-am mai fost de atunci 🙁
Cat despre cea din Montreal am inteles ca vara e un adevarat rai, oricum au un grafic al infloririlor ca sa mergi exact atunci cand vrei sa vezi ceva anume. Acum era doar gazon printre copaci si veverite jucause, cel putin in mica parte pe unde am trecut noi. Eu m-as fi asteptat la branduse, dar daca pui gazon spui adio oricarei alte plante…
După ce zi am avut azi, postarea ta și a lui Andrei cu fluturi, flori și insecte a fost o încântare pentru ochi și pentru suflet. Mi-a plăcut și rochița cu floricele.
”Papioane libere” o experiență deosebită!
@Corina: eu ma bucur ca ti-am „salvat”/colorat un pic ziua 🙂
WoW!!!!! Felicitari din suflet ptr poze! Reala problema in alegerea lor, si ma bucur ca nu te-ai abtinut in a posta 2-3 si gata! Am neglijat textul (citit dupa viziualizarea pozelor), iarta-ma…..
O incantare!!!!!! Tot ce-am vazut, inclusiv tu 😀
Merci draga Renutzule, mi-a priit ziua si cred ca se vede 😀
ador bonsaii iar cel rosu este absolut superb! vreau, am zis! 🙂
erau multi bonsai si frumosi, insa n-am insistat cu pozele din doua motive: era aglomerata zona si fara o incadrare corespunzatoate nu-ti dai seama exact de marimea lor
de ce n ai buton de like :)))) nu de alta dar ce sa mai zic la asa gradina. decat like 😀
@Miky: pai e like-ul de la FB pe lateralul postarii, nu mai pun inca unul 🙂
Am stat și eu vreo 10 minute și m-am zgâit cum zboară fluturii la o grădină zoo din Stuttgart, mi s-a părut că sunt într-o poveste, și nu plasticizez acum. Îmi plac nespus fluturii și mai ales îmi place să-i privesc cum zboară pe câmp.
Eh, flori de camp si fluturi – abia le-astept…
Wooow..am aflat si eu de o casa a fluturilor…nu e chiar langa mine dar sper sa ajung si eu curand :).Pozele tale parca au marit dorinta 🙂
@Ana Maria: e nemaipomenita senzatia de a fi printre ei, n-o rata 🙂
Cu toate ca la vara ii poti regasi intr-o pajiste inflorita de sub mnunte si bucura la fel de mult.