Marile Lacuri. Culorile peninsulei Bruce

claudia gican @ Bruce Peninsula

Călătoria noastră spre Niagara a început din Montreal, a continuat spre nordul Quebec-ului ca mai apoi să treacă în provincia canadiană vecină Ontario și să facă un mic popas la Marile Lacuri. Aici pusesem ochii pe Peninsula Bruce și pe un parc natural omonim, atrași fiind de niște fotografii care aminteau mai degrabă de țărmurile Greciei decât de-ale Canadei: ape verzi ca de smarald ce-și sparg valurile de faleze colțuroase de stâncă sau se pierd peste plajele de pietre albe îndelung modelate.

Astfel continui seria impresiilor din concediul numărul doi, impresii mai mult fotografice după cum veți vedea, asta și pentru că n-am zăbovit prea mult într-un loc anume ci am fost mereu pe drum. Reanalizând toată călătoria, peninsula Bruce este cam singurul loc unde mi-ar plăcea să strecor o zi în plus în coasta timpului, asta și pentru că în apropierea ei este un parc marin interesant. Și eventual aș alege o lună de vară și nu septembrie.

Ca localizare pe hartă, Peninsula Bruce ”face parte” din Lacul Huron, în dreapta ei fiind Golful Georgian (Georgian Bay). Parcul natural ocupă o zonă destul de mare având rolul de a proteja atât flora și fauna, cât și formațiunile geologice suficient de interesante cât să includă zona într-o biosferă protejată de UNESCO.

Mai în detaliu, noi am adoptat metoda veni, vidi, vici și am o ales o intrare în parc cât mai convenabilă pentru principalele puncte de interes. Astfel, am urmat indicațiile spre Lacul Cyprus unde, după organizarea cu care ne-am obișnuit deja, am plătit intrarea (11$ per mașină), am parcat și am pornit-o la pas spre țărmul peninsulei (30 minute). Harta de mai jos este una dintre cele întâlnite pe potecă și fotografiate conștiincios de Andrei.

harta Lacul Cyprus si traseele spre Golful Georgian

Obișnuiți deja cu parcurile naturale din Canada nu ne-am mai mirat de cât de amenajate sunt potecile sau de aglomerație acolo unde chiar e ceva de văzut. Nici măcar vântul care a bătut cu dușmănie n-a fost o surpriză fiind deja obișnuită cu veșnica lui prezență, dar nu și cum durerile de cap pe care mi le dă de fiecare dată. Cu toate astea curiozitatea și frumusețea locului au reușit să mă deconecteze și m-am putut bucura de fărâma de natură, dar și de încă o drumeție, care pe cât îmi e dragă (și de naturală firii mele) pe atât de mult îmi lipsește aici în Canada.

Puncte de interes

Indian Head Cove (~ Golful Cap de Indian) – roca predominantă este dolomitul (înrudită cu calcarul, dar cu ceva mai mult magneziu) de unde rezultă formațiunile sculptate de valuri și plajele de pietricele albe. Vechimea ar fi de doar patru sute milioane de ani…

Indian Head Cove in septembrie.

Grotto (Grota) – principalul punct de interes. Trebuie să fi fost interesant înăuntru, dar asta presupunea să treci și prin apă, iar valurile mari și apa rece din 21 septembrie mi-au șters orice urmă de interes. În plus, era destul de aglomerat pe acolo, toată lumea căutându-și un loc al său, mai ales armata de fotografi care și-ar fi dorit un cadru fără… capetele altora.

Grotto - Peninsula Bruce

grota in dolomit

Overhanging Point – o semi-arcadă produsă de eroziunea diferită a straturilor de rocă dolomitică. La 15 minute de mers de la Grotă pe traseul turistic ce însoțește malul Golfului Georgian numit sugestiv Bruce Trail.

Overhanging Point - atractie turistica de pe Bruce Trail

Overhanging Point si Golful Georgian

Mai departe, fotografiile vor ”vorbi” de la sine, cu descrieri dacă țineți mouse-ul deasupra lor.

Peninsula Bruce. Lacul Cyprus Peninsula Bruce. Peninsula Bruce.Lacul Cyprus Peninsula Bruce. Peninsula Bruce.Indian Head Cove Peninsula Bruce. Georgian Bay Peninsula Bruce. Indian Head Cove Peninsula Bruce. Indian Head Cove Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. meet the sun @ Bruce Peninsula Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. Grotto Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. Peninsula Bruce.Georgian Bay Peninsula Bruce. Pescarusul Peninsula Bruce. Georgian Bay Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. Claudia Gican @ Overhanging Point Peninsula Bruce.Overhanging Point Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. Peninsula Bruce.Georgian Bay Peninsula Bruce. Claudia gican Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. Peninsula Bruce. Lacul Cyprus

Pentru final am păstrat două știați… că există toaleta cu rumeguș și cum arată marcajul turistic fără săgeți clasice de stânga-dreapta?!?

Bruce Peninsula 38 w Marile Lacuri. Culorile peninsulei Bruce

toaleta la care tragi… rumegușul – nu-l tragi, arunci peste 🙂

Bruce Peninsula 39 w Marile Lacuri. Culorile peninsulei Bruce

sistem de marcaj turistic

p.s. Restul zilei avea să se petreacă pe drumurile peninsulei în căutarea unei plaje pe țărmul vestic de pe care să putem vedea apusul soarelui peste Lacul Huron. Și l-am văzut în Sauble Beach, un apus memorabil, ca o vrajă, ca o răsplată

9 Comentarii

 • Incredibil de faina culoarea apei la mal! Parca iti vine sa sari, sa te balacesti. Doar tinuta voastra tradeaza :D.
  Da, stiam toaleta cu rumegus. Am intrat intr-una vara asta, undeva, pe malul unui lac pe aici prin zona. Pana atunci habar nu aveam ca exista asa ceva :)).

  • Clar m-as fi balacit putin de s-ar fi putut, apa insa era chiar rece si vantul ala de nesuportat (abia puteam tine uneori ochii deschisi, noroc ca batea dinspre larg spre mal ca altfel nu era chip sa stam chiar asa de pe marginea stancilor).
   In pestera era cineva care intrase in apa, dar purta costum de neopren. Am vazut poze din vara cand lumea facea baie pe-acolo, fain, ce mai poti zice…

  • Bucata verde imi place si mie, dar ce te faci ca nu-i peste tot… si trebuie sa mergi sute de km pentru bucatele. Nu prea se renteaza…
   Eu nu stiu unde era exact Indian Head ala in micul golf, pesemne vreo piatra sau cine stie ce legenda (un cap de indian in teapa??! un totem??!)
   Cat despre traducerea mea e mai mult asa ca sa existe o varianta si in romana… cred ca mergea mai bine Cap Indian, e drept ca n-am stat sa buchisesc…

  • Stii ce e aiurea cu vantul asta? Ca imaginea aia de vis cu pletele in vant e de vis pe vantul potrivit. Unde mai pui ca atunci cand nu savurezi vantul incepi sa-l simti venind la pachet cu tot felul de insemnatati, fiecare dupa caz. Iar cand durerea de cap isi face loc … tot ce vrei e un loc ferit, departe de vant si de tot ce inseamna el: singuratate, instrainare, reducere la tacere, durere etc.

   Vantul potrivit imi aduce mereu zambet si o traire de om liber, iar vantul din Canada nu e cel potrivit pentru mine… nu am crescut cu el, nu a crescut cu mine.

 • Calicul de poze din mine saliveaza 😀 Super fain loc!!!!! Minunate momente surprinse de amandoi, iar tonurile si nuantel apei….ioi!!!!!

  Sa sti ca pe ipad nu se vad descrierile la poze iar fereastra „find us on facebook” se suprapune pe textul articolului! Poate ajuta in vreun fel! Eu citesc mult de pe ipad, si nu cred ca-s singura.

  • A fost fain acolo, doar ca am simtit tot timppul ca ma alunga vantul…

   Multumesc de feedback Renule, sigur ajuta, o sa incerc sa remediez pentru ca adevarul e ca pentru versiunea de mobile/tablete n-am prea buchisit tema.

 • Am trecut vara asta pe acolo,apa este rece ca gheata chiar si in plina vara,nu se putea rezista mai mult de 2-3 minute in apa.
  Sa stiti ca se poate intra in Grotto si prinr-un tunel vertical (foarte spectaculos) in care nu intra mai mult de o persoana,nerecomandat claustrofobilor.
  Faine locuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *