Festivalul Lalelelor din Ottawa

lalele in festival

Când auzi de un festival al lalelelor te gândești automat la Olanda (excepție fac cei din Argeș care au parte anual de o Simfonie a Lalelelor în Pitești). Iată că un festival al florilor cu mulți L este și în Canada, mai precis în Ottawa și chiar dacă nu este renumit ca cel din Olanda, are de-a face cu olandezii. Wikipedia zice că este cel mai mare festival de acest fel, dar la o simplă căutare pe google images nimic nu se compară cu întinderile colorate din Olanda, unde mai pui că o parte din bulbii plantați în Ottawa tot de acolo provin.

Dacă am început discuția despre lalele o să continui puțin cu Ottawa care este capitala Canadei și de care iată, am avut noroc să o avem aproape la 165km de Montreal. Este al patrulea oraș ca mărime din Canada, dar a fost aleasă capitală în 1857 de către regina Victoria a Angliei pentru poziția ei spre interiorul continentului fiind astfel mai puțin expusă decât Quebec sau Montreal și mai apropiată de restul orașelor (Canada fiind cât o Europă…)

Povestea festivalului este oarecum romantică. În timpul celui de-al doilea război mondial, Canada a găzduit-o pe prințesa Juliana a Olandei și pe fiicele sale, refugiate din calea nemților care ocupaseră Olanda. În 1945 olandezii, în semn de recunoștință, au trimis celor din Ottawa 100.000 de bulbi de lalele. Un cadou frumos, dar nu pot să nu mă întreb dacă au trimis și ajutoare pentru plantat… Cert este că au fost plantate și an de an lalelele (ah, ce-mi vine să scriu doar LaLLL) au impresionat prin numărul lor, mai ales că olandezii au continuat să trimită cam 20.000 de bulbi în fiecare an și în felul ăsta au început să țină festivalul de prin 1953. Evident cifrele impresionează, anual ar fi în jur de 300.000 de bulbi plantați, dar cine să-i mai numere??! Și uite așa poveștile legate de regalitate reușesc mereu să aibă un iz de poveste…

Site-ul oficial Canadian Tulip Festival oferă hărți, informații, program artistic (la canadieni dacă nu se cântă și nu se mănâncă nu e festival) etc. Sistemul BIXI de ”împarte bicicleta” funcționează și aici prin urmare îți poți planifica un circuit prin oraș pe două roți.

Orașul ni s-a părut oarecum diferit de Montreal, dar o să scriu altă dată mai multe impresii, mai ales că am vizitat și o clădire interesantă – Parlamentul pe care n-o pot furișa printre atâtea lalele.

…dar treacă de la mine un preview
Ottawa Festival Lalele Tulip Fest 03 Festivalul Lalelelor din Ottawa/p>

Revenind la la-le-le încep cu minusurile căci mă așteptam să fie mult mai multe… flori după atâta reclamă. Nu există un câmp de lalele propriu-zis ci ”paturi” (tulip beds/sites) răspândite prin tot orașul astfel că după ce am făcut o hartă pe care însemnasem punctele cu pricina îmi reieșise un circuit de vreo 14km. Asta înainte să vizităm Parlamentul și să reducem drastic timpul rămas pentru lalele, unde mai pui că nu socotisem statul la pozat care iarăși consumă. Concluzia mea este că mai bine te duci glonț într-un loc și eventual îți mai notezi alte două de rezervă. Sau… mergi cu bicicleta, există un traseu special pentru festival. Cert e că pentru la anu’, dacă om mai fi pe aici, știu sigur unde să mă duc: Commissioners Park.

Tot la minusuri se încadrează și faptul că nu prea poți ține un festival de trei săptămâni cu niște flori care se scutură într-o săptămână și chiar ”a fost cu ghinion” valul de căldură de 30°C care a dat iama în mugurii copacilor și-n bobocii florilor. Și mai am ceva cu minus mai încolo, dar să dau drumul o dată la multele poze (răsfoiți cu grijă să nu ratați marmota) !

cum ieșim din Parlament căutam lalele și găsim un prim rond cam ofilit…
așa să fie toate oare?
lalele in festival

peste apă de Parlament este însă Parcul Major’s Hill, unul dintre punctele festivalului și unde se zăresc ceva parcele colorate… să mergem!

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

Major Hill privind Parlamentul, ”sătul” de atâtea lalele

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

marmota la oras - lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

Pe malul Canalului Rideau (obiectiv Unesco) este menționat alt punct cu lalele însă nu găsim așa multe precum se spune. Totuși, găsim variații pe aceeași temă.

lalele in festival

lalele in festival - lalele salbatice

lalele in festival

lalele in festival

Ajungem la primărie unde se ține Piața Lalelelor (Tulip Plaza) cu spectacole și tarabe ale reprezentanților din diferite țări (peste douăzeci după cum se enumeră oficial) care servesc mâncăruri, sucuri, suveniruri etc. În realitate am găsit vreo zece tarabe maxim, din care vreo șapte erau cu mâncare și unde porțiile mici ne-au făcut să încercăm de la mai multe câte ceva, un mixt mexican-indian-filipinez 🙂 La ce mă așteptam totuși? Păi… ca locul să fie plin de lalele. În realitate erau unele pictate pe care urci copiii ca să le faci poză și altele ornamentale de plastic. România ar fi trebuit să fie și ea pe acolo, însă n-am găsit-o (ar fi mers niște mici…)

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

lalele in festival

p.s. Andrei a scris și el despre lalele și dacă mai doriți o porție, vă asigur că o să vă placă.

19 Comentarii

    • @Ana: e drept ca nu poti ramane indiferent, adica si din partea baietilor am vazut acelasi interes, nu ”doar niste flori” 🙂

  • Si in Postdam (un orasel de langa Berlin) are loc anual la sfarsit de aprilie un fstival/o sarbatoare a lalelelor. Desi campuri intregi plantate cu lalale nu am vazut. Asta pentru ca in Postdam, demult, pe vremea Prusiei, au sosit mesteri olandezi ca sa ii ajute pe nemti sa dreneze apa din solul mlastinsos ca sa poata construi pe el. Olandezii au venit, si-au facut un cartier al lor numit acum „Cartierul Olandez” cu care locuitorii din Postdam se mandresc tare mult. Ca atare, era usor sa faca si o sarbatoare cu tematica :).

    • @Mike: si daca fiecare olandez isi pune in gradina din fata casei lalele, atunci gata festivalul! Plus ca nu e asa greu cu lalelele astea, bulbii se tin de de pun an pe altul.

  • Ce frumos!!!
    da, la Pitesti (orasul de domiciliu),se desfasoara in fiecare an, Simfonia Lalelelor- este foarte frumos,desi a degenerat un pic- adica pe langa expozitia cu vanzare a florilor, au aparut si cateva tonete cu gratare-mititei si altele,dar tot frumos ramane, vazand atatea flori la un loc te incarci cu o energie pozitiva. Ca o paranteza, ca vorbeai de 300 000 de bulbi, anul acesta am avut 300 de lalele in gradina- am si eu Simfonia mea :).Vazand fotografiile tale mi-am amintit cat de frumoasa a fost gradina mea 🙂

    • @Mariana: Ai plantat cateva si tu acolo. Orice om care are o gradina a lui e norocos 🙂 Eu nici nu visez la o casa pe cat visez la o gradina…

      • Eu cred ca se va inedplini si visul acesta.Atunci cand iti doresti ceva din suflet, se realizeaza. Iti doresc sa ai parte de o gradina (fie ea cat de mica) plina cu toate florile si ,,ierburile” posibile.

  • Fain tare! Cred ca e o placere sa te plimbi printre atatea lalele.
    Anul asta au fost multe si in parcul de langa mine, fata de anul trecut. Le-am tot admirat si le-am fotografiat :).
    Festivaluri cu flori aici sunt mai rar. Doar cu vin si branza :))!

  • Mergeau niste mici :)))) Asta m-a amuzat teribil!!!!!

    Ah Doamne, la gradina tot vizes si-o construiesc in gand prin culori si mult verde….

    Interesant festival, pana la urma ramane de apreciat efortul autoritatilor de-a te mai scoate din casa…ca de comparat cu Olanda…cand e vorba de lalelele :))) (bine zici lega de scrisul lalllll…..) mai greu….
    Ieri cred ca am intalnit la marginea padurii doi pui de marmota, m-am tot sfatuit pe baza pozei…cam ce animalut o fi…si cred ca e marmota, ca seamana la botic, plus ca am mai vazut una la fostul hotel. A ta printre lalele imi demonteaza visul ca mormota traieste numai pe munte….Stiu ca in Canada s-au adaptat bine-mersi…dar parca-i prea ses ptr ele….cel putin in zona unde locuiesti, cat si la mine-n Indiana.

    Pozele dementiale, chia si alea cu micutele ofilite….Tragand o concluzie, a meritat excursia. Stiu, timpul pare inamic cand sunt atatea de vazut, cunosc sentimentul.

    • Pai la ce altceva ma puteam gandi cand imi imaginam toneta romaneasca, doar nu era sa faca sarmale acolo??!

      Sigur a meritat si chiar mi-a placut ca am intrat si in Parlament desi atunci nici nu mi-am dorit asta 😀

    • @Geocer: as fi vrut eu sa fie Pitesti, dar nu ma indoiesc ca s-ar putea face lesne confuzii – pun pariu ca in piata au fost multe si reale, nu de plastic 🙂
      Acum, am postat ceva cu Parlamentul, asta sigur nu se poate confunda cu… mai marea si groteasca noastra Casa a Poporului…

  • …foarte frumoase lalele (din fotografiile) tale!… si fotografiile cu tine si Andrei printre lalele sunt deosebite!… saptamana trecuta am fotografiat si eu maci, multi maci rosii si flori de camp, intr-o calatorie la tara… plac privirii fotografiile tale!

    • @Mihai: sper sa apara si aici macii, ii astept prin iunie data fiind defazarea cu o luna de Romania… Multumesc de aprecieri, ma bucur ca ai ”supravietuit” supradozei 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *