2%. Pentru că aşa vrem noi!

2%
Sunt câţiva ani de când se poate face acest lucru: să decidem asupra a 2% din impozitul aplicat propriului salariu! Cu toate acestea încă foarte multă lume preferă să nu ia această decizie. Comoditatea, lenea sau pur şi simplu neimplicarea în ceva (orice!) stau la baza unui drept refuzat sau mai rău, nebăgat în seamă.

Cu 2% îi ajuţi pe cei ce vor să ajute!

Paşi
Trebuie completată o cerere numită “230” de către ANAF (sau “200” pentru cei care au şi alte venituri înafara salariului) până la 15 mai anul curent. Cererea se depune anual şi contribuţia este anonimă.
– cererea se descarcă, se completează (sunt foarte puţine câmpuri, mai putin campul “Suma” care se completează de către organele fiscale)
– se trimite însoţită de fişa fiscală la unitatea fiscală de care aparţineţi cu domiciul (personal sau prin poştă – scrisoare recomandată)

Cât de greu poate fi?

Informează-te!
O simplă căutare pe net e mai mult decât suficientă. Poţi începe cu site-ul dedicat: doilasuta.ro

Cui?
Mai greu este să vă decideţi către cine direcţionaţi aceste sume, poate mici, dar care pot ajuta prin puterea celor mulţi. Nici alegerea nu este una grea. Fiecare este sensibilizat sau interesat de ceva anume. Religia, problemele, pasiunile vă vor răspunde. Internetul e plin de asociaţii, de multe dintre ele aţi auzit deja, sunt sigură că ceva vă va inspira încredere.

Banii chiar ajung?
Veţi spune poate că nu sunteţi siguri unde ajung cu adevărat banii. Există o şansă(că doar cunoaştem ţara în care trăim) ca un interes personal să le scurtcircuiteze menirea, dar gândiţi-vă că Statul înglobează aceste şanse de la sine (şi Statul e cum e…). În plus, şansa de a ajuta şi de a te implica în ceva, merită orice risc. Dacă stăm şi cârcotim nu vom ajuta niciodată pe nimeni, nici măcar pe noi înşine.

Din experienţă
La asociaţia din care fac parte – Asociaţia Montană Carpaţi – banii au ajuns anul trecut. Deşi contribuţiile sunt anonime, sumele şi provenienţa lor nu sunt.

Sugestii
1. Dacă iubiţi muntele şi doriţi să îi susţineţi pe cei care au drept activităţi remarcări de trasee, consolidări refugii, organizarea de ateliere menite să instruiască iubitorii de activităţi recreative montane (drumeţie, alpinism etc.) puteţi să citiţi mai multe pe site-ul carpati.org şi pe pagina asociaţiei Asociaţiei Montane Carpaţi. Totul e transparent, la vedere, o mână de oameni care vrem să facem cât mai mult.

Din pagina dedicată 2% veţi afla tot ce nevoie să ştiţi.

2. Dacă iubiţi Bucureştiul şi fotografia, daţi un ochi pe orasul.ro – Asociatia Bucurestiul meu drag

3. Dacă doriţi să ajutaţi copiii bolnavi de leucemie o puteţi face ajutând Asociaţia Aripi spre Viaţă

Update. 3.1. Sunt mulţi aceea care ajută şi care o fac de cele mai multe ori, cu discreţie. Înţeleg această atitudine, dar aşa cum suntem poluaţi zilnic de mizerii, se poate şi riposta cu exemple de “aşa da!” sau “se poate!”.
Astfel că adaug listei, la propunerea unui prieten şi voluntar la Serviciul de Ajutor Maltez în România, această asociaţie despre care am citit numai lucruri bune.

4. Consultaţi lista organizaţiilor de pe site-ul www.doilasuta.ro

Închei amintind celor care au uitat poate, că astfel de decizii ne produc o stare de bine cu care nu ne întâlnim prea des. Exersaţi-o!

12 Comentarii

 • sunt foarte importante si utile precizarile tale!
  multumesc pesonal.
  nici nu stiam ca exista site-ul asta doilasuta.ro,de exemplu.
  chiar e mare nevoie de informari scurte si la obiect.bine ai zis:decat carcoteala,mai bine sa facem ceva util.

 • Sunt cativa ani buni, de cand se stie de acesti 2% si tot cativa ani buni, de cand ii indrept spre ”SALVATI COPIII”. Aproape ca le stiu deja si contul, pe de rost. E un lucru simplu, care poate fi facut atat cu interes, cat si cu dezinteres total. Daca nu-i trimiti tu cu buna stiinta undeva, vor ajunge, tot cu buna stinta, dar unde vor ”ei”. Felicitari pentru demersul tau. Sper sa ai suficienti cititori, care sa poata fi miscati de aceasta lectura.

 • @Ciprian: Stiind cum sta treaba la AMC, ma simt indreptatita sa vorbesc si sa spun lumii ca merita sa faca ceva in aceasta directie. Banii chiar au ajuns in contul asociatiei si chiar ne sunt de mare folos.

  Am vrut sa dau sfoara in tara in randurile iubitorilor de munte pentru a ni-i alatura macar asa, daca altfel nu le e la indemana. Impozitul tot este luat de stat. De ce sa nu il dea oamenii acolo unde vor ei? De-asta nici n-am insistat cu AMC-ul ci cu orice asociatie care ne e apropiata de preocuparile personale.

  Mai intai sa existe informarea si decizia in sine, restul vor veni pe parcurs.

  @Claudiu: Ma bucura nespus sa aud asta, poate vor urma si cei din jurul tau acest exemplu! Eu sunt sigura ca aceste organizatii s-au nascut din dorinta de a ajuta, din experiente personale, din oameni pasionati. Or mai fi si exceptii, dar sunt convinsa ca sunt putine.

  Plus de asta, ne ajuta si pe noi sa ne implicam in ceva. E una dintre cele mai usoare forme de implicare: niste bani care oricum nu ajung la tine pot ajunge totusi acolo unde vrei tu!

 • @Shaman: Si practic se intampla asta!E normal sa fim sceptici pentru ca viata de zi cu zi ne invata asa, dar crede-ma, cel putin in contul AMC-ului au sosit bani in 2010 din aceste redirectionari de impozite. Nu sunt sume foarte mari – 2% e totusi… 2% – dar adunate impreuna au devenit o suma importanta pe care am folosit-o in proiectele trecute sau in cele aflata in derulare si care alaturi de contributiile noastre, ale membrilor ne ajuta sa ne facem treaba pentru care s-a format aceasta asociatie.

  Eu, ca membru, am in aproape orice moment acces sau sunt informata asupra banilor asociatiei si iti pot spune ca cel putin in asta lucrurile merg transparent si ca la carte. Sunt sigura ca mai exista si alte asociatii asemenea, mai ales ca interesele noastre nu au legatura directa cu nevoile noastre.

 • Cat se poate de adevarat, am auzit numai de bine despre cei de la SMURD, sper sa nu aud vreodata mai de aproape… Dar Ratza, stii cati oameni prefera sa nu se deranjeze pentru “amaratii” de 2%??!
  Nu stiu cat e neincredere sau comoditate, dar cred ca e si vechea pizma romaneasca la mijloc “pricopseala altuia”…

 • La SMURD se duc foarte multi bani din cei 2%, deoarece in afara de cei ce ii doneaza special, cei mai multi nu se deranjeaza sa-si dirijeze banii si atunci acestia se duc automat tot la SMURD in general, care mai are si o finantare de la buget. Insa trebuie finantate si activitatile ce tin de cultura si civilizatie, a caror impact se rasfrange asupara imaginii noastre ca tara. Trebuie sa te sustin Claudia si sa declar ca, intr-adevar banii veniti la AMC din 2% exista, toti membrii primind informatii precise legate de aceste sume, precum si cum sunt cheltuiti banii. In orice caz mai mult serviciu aduc aceste activitaii imaginii noastre, decat toate televiziunile noastre care nu fac decat se ne umileasca zilnic ca natie

 • Cine stie tata Oleg de cati ani avem nevoie sa intelegem ca starea natiunii nu e aceeasi cu a burtii, ca nu goana dupa reduceri prin magazine o sa faca din noi vreo natiune mai abitir??! Dar oamenii sunt oameni, geaba se inchina evlavios pana la pamant in biserica, daca uita bunatatea si sfiala de cum ies afara…

  Asa e si cu imagine, cu sufletul, sunt lasate la urma si marginalizate in fel si chip. Sa nu cumva sa fim mai “fraieri” ca altii fiind mai buni… Eu nu incetez sa cred ca exista ceva in noi care merita tot efortul, insa nu stiu daca acest ceva e pe moarte sau se trezeste incet la un fel de viata… Daca istoria pe care am invata-o la scoala e cea corecta, atunci e cam pe moarte… insa cat inca n-a murit, exista!

 • “Din experienţă
  La asociaţia din care fac parte – Asociaţia Montană Carpaţi – banii au ajuns anul trecut. Deşi contribuţiile sunt anonime, sumele şi provenienţa lor nu sunt.”

  Sa inteleg ca se stie ca au intrat, de ex., 100 lei, care provin de la unitatea economica XY.SRL, dar nu se cunoaste numele angajatului acelei unitati care a directionat cei 2%?! Sau se stie ca de la Ion Ionescu au intrat 100 de lei, dar nu stim unde lucreaza angajatul Ionescu?

 • @ABC: transferul celor 2% se face de catre Directia Fiscala la care angajatul a depus cererea(cea de care apartine conform adresei de domiciciu). Nu apar in datele de transfer nici numele angajatului si nici al firmei. Banii vin practic de la bugetul de stat, contributia de 2% nefiind una personala decat “moral” daca putem spune asa.

  Se pot face oarece statistici urmarind adresele acestor directii fiscale, adica ceva de genul, de la sectorul 4 am primit prin 2% suma X, dar cam atat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *