Pe Stejeriș la apus – Scurte drumeții în jurul Brașovului I

idei de ținut dorul de munte în frâiele plimbărilor ușoare

Postavaru-Stejaris-07.jpg

de la punctul de belvedere: Piatra Craiului în stânga, Măgura Codlei spre dreapta, spre Țara Bârsei cât cuprinde

Deschid o serie de scurte plimbări cu caracter montan, numai bune de umplut câteva ore sau poate chiar o jumătate de zi, pentru cei care au parcurs deja traseele de pe Tâmpa și vor să încerce ceva nou și care să fie totodată accesibile (transport, marcaj existent, dificultate etc.).
Pe cele mai multe astfel de trasee – scurte și ușoare – le voi descoperi, cu puțin noroc, în perioada următoare, astfel că voi încerca să le redau până nu mă obișnuiesc cu ele, căci mai greu ca pornitul la drum e găsitul ideii: încotro, pe unde, cât?

Stejerișul Mare face parte din Masivul Postăvaru și este o arie protejată de tip botanic (a nu se deteriora flora, ocrotită ori ba, și evident, a nu se arunca gunoaie). Fiind accesibil de pe drumul de Poiana Brașov (DN1E) sau dinspre Pietrele lui Solomon, locul este cât se poate de apropiat de oraș, dar, în funcție de perioada anului, se poate avea parte de destulă sălbăticie.

Harta-Postavaru-Stejerisul-Mare-.jpg

Legendă: steluțele sunt stații de autobuz

Traseu: Pietrele lui Solomon – triunghi roșu (TR) – DN1E – intersecție cu triunghi galben (TG) – continuare pe TR – Stejerișul Mare – TG – Poiana Mică
Date traseu: 6km, 2.5h, 380m+
Info:
– până la Pietrele lui Solomon se poate merge cu autobuzul 50 al RAT Brașov (2 lei călătoria, bilet pentru 50 de minute pe oricâte autobuze, stație terminus Livada Poștei);
– triunghiul roșu începe cam la 20m înspre oraș de unde oprește autobuzul 50, pe lângă prima casă de pe stânga;
– pe DN1E se ajunge cu autobuzul 20, Brașov (stație Livada Poștei) – Poiana Brașov și retur (5 lei călătoria unică), circulă la fiecare 30 minute și, ca să fiți siguri că oprește, faceți cu mâna (chiar și unde stațiile au indicator doar pe o parte a străzii).

Alte variante de traseu:
a. cu autobuzul 20 pânâ în Poiana Mică (sau Facultativă II) și întoarcerea în Brașov pe triunghi galben cu abatere și popas pe Stejeriș;
b. circuit cu plecare și revenire la Pietrele lui Solomon, din Poiana Mică se poate coborî pe Drumul Vechi (marcaj bandă roșie, drum pietruit) sau pe traseul turistic bandă albastră spre Pietrele lui Solomon.

Zilele de vară au avantajul că plecând la un 7 fără un pic din Livada Poștei (centrul Brașovului), e timp berechet pentru a ajunge pe Stejeriș și a vedea apusul. Neajunsul zilelor de vară este vegetația care pe alocuri ține morțiș să nu mai lase potecă drumeților: muri și zmeuri, urzici, ierburi.

Sunt două porțiuni ale traseului care mi-au plăcut tare mult: prima parte, pe Vâlcelul Dracului, unde poteca urmează un pârâu îndrăcit, cu mici cascade și jgheaburi, cu punți ce te trec de pe o parte pe alta printre stâncării și trunchiuri de copaci acoperiți cu muschi. Iar a doua parte e desigur belvederea, unde dintr-o dată pădurea se restrânge lăsând loc stâncăriilor pe care o vegetație floristică total diferită de până acolo ține isonul arbuștilor, astfel că Țara Bârsei se deschide larg vederii.

Marcajul e destul de bun, iar în completare, poteca cu triunghi galben ce urcă din Brașov și care însoțește drumul național are câteva segmente destul de frumoase. Primăvara pădurea e plină de flori, iar toamna e fermecătoare, ca orice pădure de foioase (n-am fost încă, dar am văzut poze la cineva!). Traseul e ușor de parcurs la pas, dar e parcurs cu interes și de mtb-iști. Singura neplăcere e că uneori se apropie mult de DN și de zgomotul mașinilor sau motoarelor, dar și de gunoaiele aruncate la margine de drum, acest „sport național” al românilor care preferă să arunce din mers în loc să aștepte până la prima localitate / primul tomberon.

Postavaru-Stejaris-01.jpg

Vâlcelul Dracului – cu trepte săpate în stâncă și punți de lemn

Postavaru-Stejaris-02.jpg

„poteca” prin bălării – mulțumesc Mike pentru idee și tovărășie!

Postavaru-Stejaris-03.jpg

ieșim la DN, indicatorul e „ascuns” în stânga sub poala pădurii și traversăm drumul în direcția lui

Postavaru-Stejaris-04.jpg

până la intersecția cu triunghi galben mergem 200-300m pe un drum și ne bucurăm de roadele verii – zmeura!

Postavaru-Stejaris-05.jpg

norii țin soarele ascuns, dar spectacolul e pe măsură

Postavaru-Stejaris-09.jpg

pornim spre Poiana Mică, iar de pe triunghi galben zărim soarele într-un apus de zile mari

Postavaru-Stejeris

modul perfect de-a încheia o zi – de vacanță sau de muncă 🙂

4 Comentarii

  • La articolul asta m-ai convins cu zmeura si cascadele, dar vine intrebarea de bucurestean: de unde iau autobuzul 50? poate imi vei fi ghid, vreodata, cu un pic de bunavointa!!

    • 50-ul, ca și 20-ul se iau din Livada Poștei, o stație tip autogară (cu mai multe peroane, sunt vreo 15 autobuze care au stație acoloe) situată chiar în centrul vechi al orașului (mai sus de primărie).

  • Legat de aruncatul gunoaielor… Il ascultam pe Mircea Badea acum cativa ani spunand ca nivelul de civilizatie al unei tari e in functie de cate tomberoane de gunoi gasesti pe marginea drumului.
    Dupa alti cativa ani am realizat cat de gresita e ideea lui. In Japonia de multe ori trebuie sa arunci gunoiul doar acasa pentru ca ai sanse mari sa nu gasesti un tomberon chiar dupa ore de plimbat. Si mai civilizat/curat ca acolo nu cred ca vei gasi…

    • Poate de câte tomberoane găsești folosite, că sunt locuri unde găsești gunoi în raza de vizibilitate clară a unui tomberon, dar mulți nu doar că nu se „obosesc”, dar nici n-au conștiință că așa e civilizat.
      Cert e că locuri murdare atrag și mai mult gunoaie, iar unde e foarte curat și aranjat… se aruncă mai greu. Poate că asta e soluția: să inhibi necivilizatul prin curățenie 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *