Flori violete, mov, indigo

• mai multe detalii pe pagina index a colecției, Florile Carpaților – ierbar virtual de flori pe culori
• click pe fotografii pentru o imagine mărită
• durata de încărcare crește proporțional cu numărul de fotografii: 36

Uneori florile nu au o culoare foarte clar încadrabilă sau au culori diferite conform stadiului de înflorire, iar cele roz şi mov sunt cele mai des supuse confuziei. Pentru şanse mai mari de găsire, încearcă şi Pagina Florilor roz.

 

Popâlnic Iepuresc, Trei Crai (Hepatica nobilis)Popâlnic Iepuresc, Trei Crai (Hepatica Nobilis). Floare mov de primăvară Crucea Voinicului (Hepatica transsilvanica)

Crucea Voinicului (Hepatica Transsilvanica). Floare mov de primăvară
Dediţei mov (pulsatilla montana)
Dediţei mov (pulsatilla montana). Floare mov de primăvară
Dediței la maturitatededitei la maturitate
Ochiul-boului-de-munte (Aster alpinus)

Ochiul-boului-de-munte (Aster alpinus). Flori mov de munte
Steliţă vânătă (Aster amellus )

Steliţă vânătă (Aster amellus ). Flori mov de munte
Saschiu (Vinca herbacea)
Munți: Măcin.Saschiu (Vinca herbacea). Floare mov de primăvară
Omag (Aconitum tauricum)Omag (Aconitum tauricum). Flori mov de munte Nemţişor (Delphinium elatum). La maturitate (ca aici) are o nuanţă de albastru, dar floarea este mov.
Nemţişor (Delphinium Elatum). Flori mov de munte
Branduşe de primăvară (Crocus heuffelianus)Branduşe de primăvară (Crocus heuffelianus). Floare mov de primăvară Branduşă de toamnă (Crocus banaticus). Specie specifică zonei balcanice. Branduşă de toamnă - Crocus Banaticus
Căldăruşă (Aquilegia vulgaris)
Căldăruşă (Aquilegia vulgaris). Flori mov de munte
Degetăruţ, degetarel sau potiraş (Soldanella montana)Degetăruţ, degetarel sau potiraş (soldanella montana). Floare mov de primăvară
Bănică, Cărbuni, Schinuţă (Phyteuma orbiculare)Bănică, Cărbuni, Schinuţă (Phyteuma orbiculare). Flori mov de munte Cădelniţă ( Campanula carpatica)Cădelniţă ( Campanula Carpatica). Flori mov de munte
Clopoţei de munte (Campanula alpina)Clopoţei de munte (Campanula alpina). Flori mov de munte Clopoţei de munte (Campanula graminifolia / Edraianthus graminifolius) Munţi: Retezat.

Clopoţei de munte (Campanula graminifolia / Edraianthus graminifolius). Flori mov de munte

Ciucure (Campanula glomerata)Ciucure (Campanula glomerata). Flori mov de munte
Clopoţei (Campanula persicifolia). Munţi: Cozia.Clopoţei (Campanula Persicifolia). Flori mov de munte Clopoţei (Campanula patula)Clopoţei (Campanula patula ). Flori mov de munte
Clopoţei (Campanula rapunculoides)Clopoţei (Campanula rapunculoides ). Flori mov de munte Clopoţel (Campanula rapunculus). Munţi: Măcin.Clopoţel (Campanula rapunculus). Flori mov de munte
Clopotul Caprei(Campanula sibirica). Munţi: Piatra CraiuluiClopotul Caprei (Campanula sibirica). Flori mov de munte Jaleş de câmp (Salvia nemorosa)
Jaleş de câmp ( Salvia nemorosa ). Flori mov de câmp
Curpen de munte (Clematis alpina)Curpen de munte (Clematis alpina). Flori mov de munte Ciumăreaua (Galega officinalis)Ciumareaua ( Galega officinalis). Flori mov de câmp
Stânjenel de stepă (Iris pumila)
A se vedea şi stânjenelul de munte (iris albastru) sau de apă (iris galben). Munţi: Măcin.Stânjenel de stepă (Iris pumila). Floare mov de primăvară
Toporaş sau tămâior (Viola odorata) Înflorește primăvara devreme. Foarte parfumate.Toporaş sau tămâior (Viola odorata). Floare mov de primăvară
Toporaşi de stâncă (Viola alpina) Munţi: Bucegi.

Toporaşi de stâncă (Viola Alpina). Flori mov de munte

..
Viorele sălbatice (Viola collina) Spre deosebire de Viola odorata înfloresc mult mai târziu şi nu au parfum.Viorele sălbatice ( Viola collina) . Spre deosebire de Viola odorata înfloresc mult mai târziu şi nu primăvara devreme Unghia Păsării, Trei Fraţi Pătaţi (Viola declinata)Unghia Păsării, Trei Fraţi Pătaţi (Viola Declinata)
Cârligei sau Ciocul Berzei / Ciocârliei / Ciorii / Păsării (Consolida regalis)Cârligei sau Ciocul Berzei / Ciocârliei / Ciorii / Păsării (Consolida Regalis) Creasta cocoşului (Dentaria glanduligera)Creasta cocoşului (Dentaria glanduligera). Floare mov de primăvară Înfloreşte primăvara.
(Muscari comosum)(Muscari Comosum). Flori mov de munte şi de câmp Măzăriche (Vicia cracca)

Măzăriche (Vicia Cracca). Flori mov de câmp

Silnic (Glechoma hirsuta)Silnic (Glechoma Hirsuta). Floare mov de pădure

Celelalte pagini:

flori albe
flori galbene
flori roşii, portocalii
flori roz
flori albastre
flori verzi, maro, ierburi şi altele

Pagina de START: Florile Carpaţilor

Munţi: Baiului, Bucegi, Cozia, Făgăraş, Măcin, Piatra Craiului, Retezat.
Etichete: flori mov, flori violet, floare mov, flori de munte, flori de pădure, wild flowers, flori de câmp, flori de primăvară, floră alpină, crucea voinicului, dediţei, ochiul-boului-de-munte, saschiu, creasta cocoşului, ciocul berzei, omag, nemţişor, brânduşă de toamnă, brânduşă de primăvară, clopoţei de munte, campanule, ciucure, toporaşi de stâncă, căldăruşă, stânjenel de stepă.

9 Comentarii

 • @ Adrian: multumesc de completare, am dat si eu peste denumire la un moment dat – ce-i drept ma cam feresc de denumirile populare caci sunt atat de multe si de comune unor plante diferite incat e tare greu de spus care e “pe bune”. Insa orice sugestie sau completare imi e binevenita caci astfel denumirea e cel putin verificata.

  Planta in cauza se gaseste la pagina florilor roz, http://www.meetsun.ro/florile-carpatilor/flori-roz/

 • Buna. Frumos blog. As avea totusi niste corectari la 4 specii de mai sus. Ar trebui reverificate Viola canina, Campanula trachelium, Colchicum autumnale si Vinca minor. Viola canina are flori albastre si tulpina ramificata (cea din poza seamana mai degraba cu Viola collina dupa frunze – dar dupa poza nu se poate determina. Campanula trachelium se mai numeste si clopotel cu frunze de urzica pentru ca imita exact frunzele urzicii. Cel din poza este Campanula sibirica. Specia de brandusa de toamna este Crocus banaticus si nu Colchicum autumnale.Iar in loc de Vinca minor din poza specia este Vinca herbacea.

 • @Paul: Bine-ai venit pe meetsun si ma bucur tare ca ti-a placut.
  Acum, ma bucur si mai tare ca am de-a face cu un cunoscator (in sfarsit!) si cum imi fac un pic de timp o sa revin asupra comentariilor si observatiilor tale atat de binevenite.
  Multumesc frumos pentru ele si te astept si la primavara cand o sa incerc sa-mi completez mica colectie nu doar cu poze ci si cu informatii si desigur, cu efectiva intalnire cu plantele – cea mai importanta dupa mine.

 • Buna. Comentariile lui Paul sunt foarte corecte. Au trecut 3 ani si inca nu ai operat modificarile. Eu am mai intervenit cu o postare in care te rugam sa modifici cu litera mica numele speciei (ex. Muscari comosum in loc de Muscari Comosum). Inteleg ca esti o persoana ocupata, dar tine cont ca multa lume se inspira din acest blog, e pacat ca sunt dezinformati, fara rea credinta. Nu cred ca dureaza asa de mult sa faci niste corectii, am si eu blog si treaba este destul de simpla, numai sa vrei. Toate cele bune !

 • E atat de frumos ce faci si cred ca traiesti atat de frumos, incat nu pot decat sa ma bucur pentru tine. Felicitari. Cat despre greseli, cine nu face?

  • Am căutat puțin, s-ar părea să fie „Glory of the snow” (chionodoxa), comună în grădinile și pădurile nordicilor.
   Mai este o plantă asemănătoare, din familia viorelelor de la noi (Scilla sp.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *