Oameni Suntem VII. Cifra doi pentru gunoi

Gunoiul e un subiect căruia nu îi acordăm, cred eu, importanța cuvenită. Dacă te gândești că un obiect X devine gunoi după ce îl folosim și nu mai avem nevoie de el, atunci noi și acțiunea noastră suntem cei care transformă obiectul X în genericul gunoi. Viața gunoiului însă abia începe și în drumul său spre moarte (sau spre veșnica purtare în vânt pe câmpii…) uneori e norocos și se reîncarnează în obiecte. Cine îl face norocos? Păi tot noi, reciclând.

Am observat pe cât am putut până acum ce se întâmplă cu gunoiul în Montreal și de la o reciclare lejeră venită din spirit civic până la cumpărarea produselor făcute din materiale reciclate nu pare o cale prea lungă.

Veverita gunoiera

Veverița și captura dintr-un tomberon uitat deschis.

Cum se duce gunoiul

Din câte am băgat de seamă până acum nu există un sistem clar de reciclare cum e în Europa, în Austria de pildă unde e aproape spartan.

În clădirea stil bloc unde am locuit era o ghenă aproape ca cele din România pe care puteai da drumul gunoiului la vale (și de la etajul 11 făcea urât la aterizare, dar de la etajul 20…). Acolo era și un anunț pentru cine vrea să recicleze: să ducă gunoiul reciclat undeva la subsol, respectiv: plastic, carton, sticlă. Prin urmare am ajuns la subsol în parcarea subterană unde mă așteptam la tipicele tomberoane inscripționate sau colorate, însă nu, erau toate verzi și totul mergea pus la grămadă. Spre deosebire de tomberoanele de reciclare de la colțul blocului din București, aici erau doar sticle și cartoane fără gunoi menajer și moloz…

În clădirea în care locuiesc acum nu există ghenă (are doar două etaje), iar reciclarea se face tot benevol. O dată pe săptămână scoți dis-de-dimineață în fața casei gunoiul care este de maxim două tipuri: menajer în saci negri și reciclat în saci colorați, semi-transparenți sau cutii de plastic. Nu există sortare, doar să știi ce se reciclează și evident, să fie curate, fără gunoi menajer. Treaba asta e pe gustul meu pentru că am de gând să mă disciplinez în ale reciclării și cumva toți ar trebui s-o facem, măcar pentru a ne intra în mână.

Și dacă vă întrebați cum țin gunoiul menajer o săptămână, atunci am și un răspuns: un tomberon închis ermetic pe balcon a cărui încuietoare are dublu scop: să țină mirosurile înăuntru și veverița afară.

veverite in Montreal

Veverița vine, adulmecă pe la ușă, apoi inspectează tomberonul. Cum nu e nimic care să o mulțumească, iar uitatul la mine nu-i ține de foame, pleacă mai departe pe la alți vecini.

În final, cu o seară înainte sau chiar dimineața pentru cine se trezește ușor, toată lumea de pe scară duce gunoiul și ridică grămezile: una pentru menajer formată din saci negri și alta pentru reciclat cu ambalaje, cartoane, cutii de plastic, saci semitransparenți etc. Câteodată se mai pun și împreună, însă separarea lor pe căprării e evidentă.

Gunoi depus in fata casei pentru ridicat.

Sacul negru este pentru gunoiul menajer, toate celelalte sunt gunoaie destinate reciclării. După cum se vede ce este cu adevărat de aruncat este într-o cantitate mai mică.

Evident sunt două mașini diferite care ridică gunoiul (din păcate în București am văzut deseori cum se răsturnau containerele pentru reciclat în aceeași mașină a gunoiului menajer). Mașinile astea trec fiecare de câte două ori căci pentru a nu bloca foarte mult timp strada ridică mai întâi sacii de pe partea dreapta și mai apoi, de pe partea stângă.

Masina de gunoi.

Camionul „verde” ridică gunoiul de pe partea dreaptă a străzii și tot ce nu e în sac negru ia drumul reciclării…

Pe unde arunci gunoiul când ești în oraș

Din ce-am observat pe stradă și la metrou sunt două tipuri de coșuri de gunoi: unul destinat reciclării la grămadă și altul pentru tot ce altceva mai înseamnă gunoi. Uneori, mai apare și un al treilea tip, desemnând strict resturile alimentare.

Tomberon de gunoi

De obicei tomberoanele au doar primele două containere, uneori mai apare și al treilea pentru resturi exclusiv alimentare.

Pe la unele magazine se găsesc automate unde poți returna pet-uri, doze de aluminiu sau sticle și primești ceva bani pe ele. Astea au început să apară și pe la noi. Când vom avea mașină vom duce și noi ”recolta”, deocamdată doar le reciclăm săptămânal.

Tot pe la unele magazine am găsit puncte de donare a lucrurilor ce pot fi de folos altora gen biciclete, saltele, jucării, haine etc. Oricum la capitolul ăsta se folosește și metoda scosului în stradă de unde trecătorii se pot servi cu diverse. Pentru gunoaiele ce rezultă de la renovări, mutări se cheamă o firmă specializată și se plătește transportul (varianta cu știu un nene care duce sacii de moloz undeva pe câmp nu cred ca există…)

Punct de colectare obiecte

Ce unora nu le mai trebuie poate fi de folos altora.

”Hai să-i băgăm și pe canadieni sub lupă”

– din mașină se mai aruncă chiștoacele de țigări, dar în nici un caz pachete sau ambalaje, pet-uri etc. (apropo de asta, în București am văzut un polițist aruncând pachetul gol pe fereastră și era undeva oprit într-o parcare, nu în cine știe ce misiune…)

– după ce se topește zăpada rămân și pe aici clasicele gunoaie adunate în tot timpul cât a nins, dar după ce se mătură strada, curățenia persistă destul de multe zile

– magazinele (gen ikea), metroul și altele de gen abundă de ambalaje aruncate pe jos mai ales spre sfârșitul zilei semn că atunci când știu că e cineva care strânge după ei, își cam pierd simțul civic… De aceea și avionul cu care am ajuns în Montreal arăta ca după un război alimentar între chipsuri, biscuiți și pet-urile răcoritoarelor.

Rezultatul

Reclamele care se distribuie gratuit sunt făcute din hârtie reciclată care vor fi reciclate din nou. La fel cutiile de carton folosite pentru livrări. O găleată sau un container de plastic sunt șanse mari să fie făcute din plastic reciclat. De unde știu? Păi scrie pe ambalajul lor. Scrie cu mândrie pe ambalajul lor.

Economia merge nu doar când sunt resurse cu nemiluita ci când risipa este redusă la minim și când durata de viață a unui obiect este mai lungă decât durata de viață a unui gunoi…

15 Comentarii

  • Prima părere pe care o am despre un loc se referă la curățenie. Pentru a avea curățenie trebuie să gestionezi gunoiul. Treaba cu reciclare este excelentă. Îmi dă o senzație de bine, că nu se umple Pământul de gunoaie.
    Doar că realitatea din țărișoara noastră dragă este dureroasă. În 20 de ani am văzut cum câmpurile și malurile râurilor se umplu de gunoaie. Și la țară îmi vine să mă închid în casă, de București nu mai comentez.
    Bravo lor, celor care și-au ales edili cărora le place curățenia!

    • @Corina: Trebuie sa mearga mana in mana educatia civica, sociala cu o administratie locala eficienta.
      Omul poate recicla benevol, nu e controlat sau amendat, isi duce gunoiul in acelasi loc fara nici un efort in plus.
      Administratia vine cu doua masini diferite si are impact psihologic asupra omului care a reciclat: gunoiul selectat va ajunge unde trebuie.

      Orasul nu e foarte curat si nici oamenii nu-s ca nemtii in privinta disciplinei, dar sunt sigura ca nu le abunda campiile si raurile de pungi care zboara in vant, respectiv pet-uri care plutesc pe ape…

      Solutia e atat de simpla incat te miri cum ne mai vaitam ca suntem saraci (facem risipa cat cuprinde!) sau ca nu avem turisti (zonele de maidan si gunoaie sunt nelipsite… plus cainii!) etc.
      Probabil ca inca nu s-au inventat si la noi afacerile cu materiale reciclate ca altfel brusc am deveni eco…

  • La nivelul nostru casnic, ok! sa reciclam. Nu contest! Dar nu de la noi se vor schimba in bine lucrurile. E drept, o parte din ele. Marea reciclare trebuie facuta de corporatii, de companii ce sunt cu adevart responsabile in privinta risipei!

    • Eu sunt convinsă că firmele de aici reciclează. Probabil că statul le mai reduce din taxe, am văzut că metoda asta se aplică și la oameni (ex. îți dai copilul să facă lecții de pian, ți se scad 75$ din impozit)
      Pe de altă parte tu crezi că firmele ne-au umplut râurile de pet-uri și câmpurile de pungi?! Eu știu din multe cazuri că nu…
      Dacă ne referim strict la firmele din România, aici cred că sunt două tipuri: cele care încearcă să supraviețuiască cât mai aproape de legal, corectitudine etc. și cele care au contracte avantajoase cu statul, care aparțin unor personaje dubioase și pentru care singurul scop este să facă bani prin orice mijloace.
      Pentru primul tip o susținere din partea statului în privința reciclării și reducerii risipei ar putea da rezultate, pentru cele de tip doi mă îndoiesc.
      Sincer cred că suntem departe de a implementa la nivel național politici din-acestea prietenoase cu mediul și cu oamenii și spun asta pentru că n-am ajuns nici măcar la etapa în care să facem lucrurile de fațadă, pentru publicitate, de ochii lumii…

  • Interesant cum se face treaba acolo!
    Eu aici am o ghena din aia clasica unde aluneca sacul la vale. Dar pe strada sunt tomberoane separate pentru sticla, plastic si resturi menajere. Ce reciclez eu mereu este sticla. Sticlele pe pun intotdeauna separat si cand se strang mai multe le duc la tomberonul de sticle si le arunc.

  • noi punem sticlele din plastic si hartiile/cartoanele (cred ca si sticla de sticla ar merge, ia sa mai intreb :D) tot asa in saci mari transparenti, si vine o masina mai mica de gunoi si le ia, dar parca doar in anumite zile. nu stiu bine ca nu ma ocup eu de gunoi, oricum e mai bine decat acum ceva ani… desi noi facem asta, n-am vazut la blocurile de vis-a-vis sa scoata careva saci transparenti cu cutii de pizza, de exemplu. cand eram mai mica, am stat niste luni prin germania, si stiu ca nu m-am gandit in viata mea ca se poate imparti gunoiul, deci am aruncat cum mi-a venit.. si-aia toti socati, nuuu acolo. wtf. ii bne sa incepem toti sa facem, ca asa, stam dupa corporatii, aia dupa noi si magarul cu doi stapani se stie ce-a patit, din poveste 😀
    claudia, merci pentru toate articolele astea pe care le pui, ajuta mult! sa traiesti 🙂

    • @Did: Bravo mai, adica la voi in Tm se poate! Ce mi-e mie greu de inteles e de ce nu apar firme care sa traiasca din reciclare, care sa-ti ridice gunoiul gratis de la scara si sa faca cu el ce-or vrea. Macar cate o firma pe judet, sa fie si monopol, numai sa fie.

      Cand am fost in Austria la schi dupa ce ca sortam gunoiul pana la ultima sarmulita sau agrafa de la punga de paine, mai si clateam de resturi alimentare sau mirosuri anumite ambalaje. Mie una mi-a placut, chiar da!
      Mai nu stiu cat ajuta articolele astea caci cei care citesc blogul asta sunt oameni cu bun-simt care deja stiu aceste lucruri, bune-practici. Daca ar aparea in can-can sau libertatea as mai zice… (nu ca mi-ar face vreo cinste, dar m-as gandi ca poate ar rezona ceva intr-un individ din o suta…)

      • habar n-am de ce nu-s firme d-alea, probabil ca vrea statul sa se ocupe (in 100 de ani) sau nu ies cine stie cati bani din asta, sau pur si simplu inca n-au aparut baietii destepti sa faca ceva contracte avantajoase. l-am intrebat pe Bunu, sacii aia marti transparenti ii are fix de la astia cu gunoaiele, si cand se umple si e zi speciala, scoatem si primim alt sac in loc, dar la blocuri nu are nimeni, probabil ar trebui sa ne dea amenzi ca sa facem toti.

        aaa, ma refeream la articolele astea in care vedem cum is unele chestii prin mt, comparativ cu orasele din tara noasta, ajuta sa vad cum descopera cineva orasul, obiceiurile si.. sistemul, de fapt. ca altfel stiu ca ai cititori de calitate! 🙂 n-am vrut sa sune asa, scuze.

      • Frumos, le da si saci ca sa nu simta oamenii ca ar avea vreo cheltuiala. Ce bine ar fi daca s-ar introduce si la oras, macar cat sa induca oamenilor responsabilitatea asta.
        Ti-ai imagina cum ar fi sa fie orasele pline de proteste in favoarea reciclarii??! Ioi!

        Eu sa stii ca n-am gandit asa departe referindu-ma la cititori, ci doar la faptul ca pe ei nu-i mai pot „invata” nimic, publicul tinta nu vine pe blogul asta… Era ma mult o amaraciune.

      • Daca vorbim de TM, la blocuri exista tomberoane separate pentru asa ceva (scrie pe ei ca sunt de reciclabile), de aceea Didd, micuta panthera nu o sa vada omii cu sacii speciali pentru reciclabile acolo 🙂

        La case se pare ca tehnica cu sacii e mai economica.

  • la noi, in Romania adica, eu cred ca e reciclare doar de ochii lumii. cred ca tu le pui in cosuri separate dar ele ajung in aceeasi masina deci ioc, ma indoiesc ca le mai sorteaza careva. eram in gara de nord, a venit un nene sa ridice gunoiul, a aruncat din toate cele 3 cosuri (hartie, sticle, menajer) in acelasi sac. deci, gata am reciclat.

    francezii sunt la fel de putori ca noi la capitolul asta, cel putin in orasele mici. tragi cu tunu dupa un loc unde sa duci baterii, ziare, sticle. englezii au, pe langa ala comun si o serie intreaga de containere verzi, pe caprarii (asa e la mine in spatele blocului)

    si aporopo de veverite – acum 2 seri am scos gunoiul afara cu gandul ca il duc maine,era deja noapte si aici (e un campus cu vile de vacanta) e la naiba containerul. dar am uitat de …veverite. a facut una harcea parcea, era tot ‘reciclat’ prin fata casei 😀

    • @Miky: Stiu sigur ca intr-o vreme se ridica la gramada gunoiul, doar am vazut cu ochii mei si nu tomberoane mici de gara, ci tocmai acelea mari colorate…

      Veveritele sunt un fel de maidanezi care nu musca, dar compenseaza la deplasarea oriunde, oricum. Chiar azi am vazut-o pe una cu un corn in gura cum topaia prin zapada. Din ce-am vazut, cand le apuca foamea fac rondul pe la toata lumea si nu rateaza nici un sac lasat la indemana 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *